© BELGA

REACTIES. Riemer heeft het over “magisch moment” van Verschaeren en hoopt op gelijkspel tussen Club en Union, El Khannouss: “Het zijn moeilijke momenten”

Vreugde bij RSC Anderlecht na de gewonnen wedstrijd tegen KRC Genk, want nog twee keer winnen en ze zijn zowaar landskampioen. Bij de Limburgers was er uiteraard ontgoocheling, want door de 0/12 kunnen ze hun vierde plaats kwijt zijn als Cercle zondag wint van Antwerp.

Maxime Caeyman, Bram Van Vaerenbergh

Ontgoocheling bij Genk: “We hadden meer kansen dan zij”

Patrik Hrosovsky vond niet dat de overwinning van Anderlecht terecht was. “Dit doet pijn, want we speelden een degelijke wedstrijd en hadden meer kansen dan zij. Maar we verliezen wel, dus dat doet pijn”, zo vertelde hij aan Eleven/ DAZN. “Zo’n doelpunt net voor rust (de 1-0, red.) is altijd pijnlijk, maar we bleven in de tweede helft wel gaan. We hadden ook kansen, maar maakten ze niet af. Wat de motivatie nu nog is? Dat is duidelijk: we willen vierde worden, want we willen Europees spelen.”

Ook Bilal El Khannouss kon leven met de prestatie van de ploeg: “We spelen geen slechte wedstrijd, met lef zoals gevraagd is geweest door de staf. Maar we moeten efficiënter zijn, want we hebben wel kansen gehad. Maar ook dat is voetbal. Het zijn moeilijke tijden voor ons, de fans en iedereen binnen club. We hebben veel kansen gecreëerd, maar we moeten efficiënter zijn en dat weten we. Dat is niet enkel vandaag een probleem. We moeten laten zien wie we zijn in deze moeilijke tijden. We doen het ook voor de fans, want ze reizen altijd met ons mee. Daarvoor wil ik hen nog bedanken.”

Interim-coach Domenico Olivieri was ook tevreden met de prestatie van z’n jongens. “Qua resultaat is het ontgoochelend, maar qua kwaliteit, inzet en mentaliteit ben ik best tevreden. Ik denk dat wij de betere mogelijkheden hadden in de eerste helft, we zijn niet echt in de problemen gekomen. Maar de laatste pass kwam er niet. De jongens hebben alles gegeven, dus daar ben ik best wel oké mee. In de laatste 15 minuten hebben we bijna constant in laatste 20 meter van Anderlecht gespeeld. Maar de bal moet dan goed vallen en dat gebeurde niet.”

Bilal El Khannouss bedankt de fans.© BELGA

In het kamp van Anderlecht uiteraard lachende gezichten. Mario Stroeykens had de 2-0 aan z’n voet, maar z’n schot trof de lat. “Dat was heel jammer. Ik zei al tegen Anders (Dreyer, red.) dat als ik bal daar had dat ik graag een aanspeelpunt had. (Voorafgaan aan het schot zette Stroeykens een één-tweetje op met Dreyer, red.) We weten dat we doorheen heel het seizoen af en toe een flits nodig hebben, dat is één van onze krachten. Vandaag doen Yari (Verschaeren, red.) en Kasper Dolberg dat. Dat is nodig om zo’n matchen te winnen.”

Het werd uiteindelijk via Dolberg 2-0, maar Tolu Arokodare bracht Genk weer in de wedstrijd. “Je weet dan dat de laatste vijftien minuten heel moeilijk worden en ze hoop gaan krijgen. Dat doelpunt van hen kwam een beetje uit het niets.” Anderlecht hield stand en wipt (voorlopig) over Club Brugge naar de eerste plaats. Volgende week ontvangt paars-wit Club dan in eigen huis. “We kijken er naar uit. We wisten dat we met vandaag een goed resultaat veel om te spelen zouden hebben volgende week. We moeten er 100% voor gaan. Met het resultaat maandag tussen Club en Union houd ik me niet bezig.”

Mario Stroeykens.© Isosport

Mats Rits liet ook z’n licht schijnen op de wedstrijd. “Dit was een heel belangrijke wedstrijd. We wisten dat enkel de overwinning goed genoeg zou zijn. De eerste helft was gelijkopgaand met halve kansen aan beide kanten. We stonden wat lager dan we zelf wilden, we wilden hoger druk zetten maar kwamen er niet toen. We kwamen wel goed uit de kleedkamer en hadden alles onder controle. Na de 2-0 hadden we de 3-0 moeten maken en dan was de wedstrijd gedaan. Nu maken zij 2-1 en dan drukken ze door en houden wij bal niet goed genoeg bij, een beetje paniekvoetbal. Maar dan is het belangrijk om voor elkaar door het vuur te gaan. Als je ziet hoe wij er ons nog voor gooien. Het is belangrijk dat tijdens de mindere periodes in een wedstrijd je het over de streep trekt en daar zijn we heel sterk in. We gaan voor elkaar door het vuur.”

En de grootste glimlach van de avond kregen we te zien op het gezicht van Anderlecht-coach Brian Riemer: “In de wedstrijd op Genk hadden we moeilijkheden met hun manier van druk zetten, maar dat ging vandaag veel beter. Het was een wedstrijd met weinig kansen, het was redelijk gesloten. Beide ploegen speelden wat afwachtend, maar dan is daar dat magisch moment met Verschaeren. We weten dat je in zo’n wedstrijden magische momenten nodig hebt. Dat was geweldig. En het is fantastisch om te zien dat als er iemand geblesseerd uitvalt, er altijd iemand anders opstaat. Door dat doelpunt kwamen we na de rust uit de kleedkamer met veel vertrouwen. Over het laatste deel van de wedstrijd ben ik niet tevreden. We waren te nerveus na 2-1, speelden te veel de lange bal in plaats van te voetballen. Dat hadden we beter moeten doen. Het centrale duo Debast-Gattoni deed het geweldig, want Tolu is in de 16 heel moeilijk te verdedigen.”

Dankzij de drie punten kan Riemer maandag met een goed gevoel naar Club Brugge-Union kijken. Op welk resultaat hoopt hij? “Ik hoop op een gelijkspel, dat is het beste voor ons.”

De opluchting bij Riemer was groot.© BELGA

Delaney: “Ontgoocheld met gele kaart, maar verbaasd dat het nog zo lang duurde”

Anderlecht moet het volgende week tegen Club Brugge zien te rooien zonder Thomas Delaney. De Deense middenvelder pakte zijn derde gele kaart en moet dus op het strafbankje toekijken. “Ik pakte mijn eerste twee kaarten al in de eerste twee matchen. Ik was verbaasd dat het nog zolang duurde vooraleer ik mijn derde kreeg”, lachte Delaney.

Een tackle op Tolu vlak voor rust resulteerde in de derde gele kaart van Thomas Delaney in deze play-offs. De middenvelder – een brok ervaring – zal er dus niet bij zijn in de volgende wedstrijd tegen Club Brugge. “Ik ben ontgoocheld, maar ik pakte mijn eerste twee kaarten al in de eerste twee matchen. Ik was verbaasd dat het nog zolang duurde vooraleer ik mijn derde kreeg”, lachte de Deen. “Tijdens de wedstrijd denk ik weinig na of hou ik me niet in, gele kaarten horen er nu eenmaal bij. En doelpunten ook, maar dat wil mij maar niet lukken. Ik moest zeven keer scoren in de afgelopen twee matchen. Ik trapte ook naar doel zoals Yari, maar bij mij vloog hij over. En die kopbal op hoekschop zag ik binnen gaan, geen idee wat er daar gebeurde. En op die voorzet van Dreyer? Dat is een gebrek aan kwaliteit bij mij”, glimlachte Delaney. “Neen, ik was té chill denk ik, en de kans was verkeken.”

© BELGA

Sardella: “We moeten nu winnen tegen Club”

Killian Sardella speelde ook met een dreiging voor schorsing, maar de rechtsachter pakte zijn derde karton niet. “Het einde van de match was niet makkelijk, maar als het moeilijk wordt, moet je soms improviseren. Vroeger verweet men ons dat we verloren nadat we goed speelden, vandaag winnen we wel.”

Anderlecht kan nu rustig maandag afwachten en de topper tussen Club Brugge en Union bekijken. “Maandagavond? Dan ga ik naar de Ebbenhouten Schoen. Spelen Club en Union dan?”, vroeg Sardella. “Ik dacht dat ze zondag speelden. Maar dan zal ik de wedstrijd wel volgen.” Net als Thomas Delaney. “Maandagavond, zeg je? Dan heb ik wel wat tijd als mijn dochter in bed ligt.”

Maar Anderlecht kijkt vooral naar zichzelf. “Wat de uitslag tussen Club en Union ook is, het maakt weinig uit voor ons. Wij moeten winnen tegen Club. Hoe dichter we komen, hoe meer we in de titel geloven. Daar ga ik niet over liegen”, besloot Sardella.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer