© atv

Vier jaar cel voor uitbater snackbar die drugscrimineel ‘Favela’ neerstak in Borgerhout

Jamal K. uit Borgerhout is maandag veroordeeld tot vier jaar cel. Bij een ruzie aan zijn snackbar op het Groeningerplein stak hij een plaatselijke dealer neer. De rechtbank geloofde niet dat het slachtoffer op het mes gevallen was.

Sam Reyntjens

De feiten speelden zich op 18 maart 2023 af op het Groeningerplein. Jamal K., een jeugdwerker uit de buurt, was er die avond bezig met het inrichten van een snackbar die hij wilde openen op het plein. Rond 22.20 uur werden de hulpdiensten opgeroepen omdat er een vechtpartij aan de gang was waarbij een mes gebruikt werd.

Ter plaatse bleek dat buurtbewoner Yassin B. (30), een beruchte drugscrimineel met de bijnaam ‘Favela’, gestoken was in de buikstreek en er ernstig aan toe was, zijn darmen hingen uit zijn lichaam.

“Mijn cliënt was die avond aan het voordrinken voor hij zou uitgaan”, schetste B.’s advocaat Sam Vlaminck de avond. Rond 19 uur was er een eerste incident tussen Favela en Jamal K., volgens K. was dat omdat hij uitgescholden werd. “Die confrontatie is opnieuw opgeflakkerd en toen bleek K. een mes vast te hebben waarmee hij in de buik van mijn cliënt heeft gestoken”, zei Vlaminck.

Volgens K. was het de tegenpartij die met een mes was komen aanzetten en ook het parket gelooft in die theorie. De aanklager legde uit dat K. het mes afhandig kon maken. “In plaats van het er dan bij te laten, stak hij minstens één keer in de buikstreek”, zei de procureur. Poging doodslag vond het parket. K. was van mening dat het om wettige verdediging ging. Hij legde aan de rechtbank uit dat hij een uithaal van ‘Favela’ kon afweren en dat zijn aanvaller daardoor ten val kwam en op zijn eigen mes viel. “Pas daarna heb ik het opgeraapt om de rest af te weren.”

De rechtbank oordeelde maandag dat K. wel schuldig was aan de feiten en veroordeelde hem tot vier jaar cel. Aan het slachtoffer moet K. bijna 16.000 euro schadevergoeding betalen, de broer van ‘Favela’ krijgt nog 1.750 euro omdat hij ook gewond raakte in het tumult.

LEES OOK. Beruchte drugscrimineel ‘Favela’ vrijgelaten na procedurefout: “Dergelijke vergissingen in de toekomst vermijden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen