© EPA-EFE

Italiaans drama in de Champions League: Napoli en Inter uitgeschakeld, Liverpool en Tottenham juichen

In vier van de acht groepen zit de groepsfase van de Champions League erop. De zesde en laatste speeldag werd een ramp voor Napoli en Inter.

vtvn

Er lagen heel wat scenario’s op tafel in Groep C, waar Napoli aan kop ging voor PSG en Liverpool. De Reds moesten thuis winnen van Dries Mertens en co om een kans te maken op een ticket voor de achtste finales, terwijl PSG zijn plicht moest doen op bezoek bij Rode Ster Belgrado.

PSG kwam al snel 0-1 voor dankzij Edinson Cavani, waarna Neymar de 0-2 scoorde. Dan was het even bibberen na de 1-2 van Marko Gobeljic maar Marquinhos stelde orde op zaken met de 1-3. PSG meteen zeker van een plek in de achtste finales en ook groepswinst met 11 punten.

Dat kwam omdat Napoli met 1-0 verloor op Anfield. De Italianen mochten wel verliezen, maar niet met die cijfers als PSG zou winnen. Maar Mohamed Salah profiteerde van een zwak ingrijpen van doelman David Ospina om het enige doelpunt van de wedstrijd te maken, al lieten de Reds wel heel wat grote kansen liggen. Liverpool komt zo op gelijke hoogte van Napoli maar heeft meer doelpunten gescoord (negen tegen zeven) en mag mee met PSG. Napoli moet net als vorig jaar naar de Europa League.

© AP

In Groep B werd het ook spannend. Barcelona stuurde een veredeld B-team het veld op tegen Tottenham, maar stond wel lang 1-0 voor dankzij een geweldige rush en goal van Ousmane Dembélé. Jasper Cillessen hield zijn netten enkele keren schoon met een geweldige redding maar moest zich vijf minuten voor tijd toch gewonnen geven. Thomas Vermaelen liet Lucas Moura lopen en de Braziliaan scoorde de 1-1 voor de Spurs.

Dat bleek voldoende voor Tottenham, waar Toby Alderweireld en Jan Vertonghen 90 minuten speelden. Inter kwam voor eigen publiek niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen PSV. De Nederlanders waren vroeg op voorsprong gekomen via Hirving Lozano, na geklungel van Kwadwo Asamoah. Mauro Icardi zette de bordjes weer gelijk maar de Nerazzurri moesten beter doen dan Tottenham. Radja Nainggolan, hele match op de bank, moet dus noodgedwongen naar de Europa League.

Galatasaray heeft op de zesde en laatste speeldag in groep D van de Champions League met 2-3 van FC Porto verloren. Schalke, dat net als Porto al zeker was van de achtste finales, won met 1-0 tegen Lokomotiv Moskou. De derde plaats is voor Galatasaray.

Felipe bracht Porto na 17 minuten op voorsprong in Turkije, Moussa Marega verdubbelde kort voor de rust de score vanop de stip. In de blessuretijd van de eerste helft volgde nog een tweede strafschop, maar dan aan de overkant. Sofiane Feghouli bezorgde Galatasaray de aansluitingstreffer. Bij de rust kwam Henry Onyekuru, ex-Anderlecht, het veld op voor de Turken.

Even later leek Sergio Oliveira de Portugezen op rozen te zetten met de 1-3, maar Eren Derdiyok kwam met een nieuwe aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Twee minuten later ging de bal al voor de derde keer op de stip, maar Feghouli liet de kans liggen om gelijk te maken.

In Schalke tegen Lokomotiv Moskou hadden de Duitsers de betere kansen, maar scoren zat er lange tijd niet in. In minuut 91 kwam er alsnog een doelpunt van Alessandro Schopf. De Russen zijn laatste met drie punten, Galatasaray doet één puntje beter en overwintert in de Europa League. Porto is groepswinaar met liefst zestien punten, Schalke tweede met elf punten.