Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Courtois debuteert foutloos, maar krijgt geen garanties: "Een ander niveau dan bij Chelsea"

Courtois moest behalve voor de penalty en enkele vangballetjes niet in actie komen.Beeld EPA

Hij was werkloos op een strafschop na. Het debuut van Thibaut Courtois voor Real Madrid was er eentje zonder grote conclusies, hij bleef vlot overeind. "Het is nu aan mij om mijn plaats vast te houden."

"Altijd klote, zo'n strafschop." We legden de vinger op de wonde, daar in de catacomben van Bernabéu. Courtois bevestigde met een grimas. Toch baalde de Rode Duivel maar een klein beetje. Dat hij bij zijn grote debuut bij de Koninklijke zijn netten niet schoon kon houden was niet meer dan een voetnoot. Voer voor de liefhebbers van statistieken.

Diezelfde statistici hadden het tegendoelpunt kunnen voorspellen toen Casemiro in minuut 23 een aanvaller van Leganes over zijn been wipte. Courtois stond twee meter verder binnensmonds te vloeken. De Rode Duivel is veel maar geen penaltypakker. "Je hebt altijd 50 procent kans op succes bij een strafschop", zei hij daar na afloop zelf over. "Vandaag dook ik naar de foute kant." Cijfers bewijzen evenwel dat Courtois dat wel vaker doet. Zijn laatste strafschop stopte hij intussen al ruim drie jaar geleden. In 2015 was dat, met Chelsea op West Brom. Sindsdien slikte hij er tien. Guido Carrillo van Leganes voegde daar dankbaar eentje aan toe, want op het moment dat zijn schot rechts de netten raakte, lag Courtois links al tegen de grond. "Altijd klote."

Het kon zijn goede humeur gelukkig niet verpesten. Daarvoor had hij te lang naar deze wedstrijd uitgekeken. Sinds zijn aankomst in Madrid op 9 augustus bracht Courtois welgeteld 270 minuten op de bank door. Concurrent Keylor Navas - vorige week nog door UEFA uitgeroepen tot doelman van het jaar - bleek een taaie. "Maar het is niet dat ik gefrustreerd zat te wachten op mijn kans hoor", verzekerde hij ons na afloop. "Ik had trouwens tijdens de eerste weken nog een pijntje aan mijn knie, dat moest eerst verholpen worden. Pas vorige week voelde ik me echt klaar. Het valt dus al bij al mee met dat wachten. Voor alle duidelijkheid: de coach heeft na vanavond nog steeds geen definitieve beslissing genomen. Ik speelde deze keer, maar evengoed is de basisplaats volgende keer opnieuw voor Keylor. Al denk ik dat ik het goed gedaan heb."

'Ik ga proberen mijn basisplaats vast te houden. De enige manier om dat te doen is scherp blijven trainen'
Thibaut Courtois

Klopt. Dient daarbij evenwel gekaderd: op de strafschop na had de Rode Duivel tegen Leganes gewoon met een goedgevuld glas sangria in doel kunnen staan, hij zou geen druppel verspild hebben. Ja, er waren de terugspeelballetjes en een paar schotjes die naam maar net waardig, maar voor het overgrote deel van de partij was Courtois werkloos. "Dat krijg je als je de beste verdedigers ter wereld voor je neus hebt lopen", wist onze landgenoot. "Als ik zo'n Ramos zie spelen, tja... Er is geen betere. Ook op training zie je dat. Het is toch nog een ander niveau dan bij Chelsea, hoor."

Onder de indruk

Dat zagen ook papa Thierry en de rest van de familie, ergens vanuit een hoge loge in het stadion. Na een tip van zoonlief - die aan zijn theewater zijn debuut had voelen aankomen - waren zij allemaal tijdig op het vliegtuig naar Madrid gesprongen. "Ik denk dat hij een tandje bijgestoken heeft op training", lachte papa Thierry. "Ik hoor toch van iedereen hier dat ze enorm onder de indruk zijn van het niveau dat hij haalt. Maar Thibaut gaat ook nu niet op zijn lauweren rusten, zo zit hij niet in elkaar. Hij weet maar al te goed dat hij in een nieuwe club altijd van nul begint, zeker bij Real Madrid. Het is aan hem om zich te blijven bewijzen nu. Elke dag opnieuw."

Een plan waar ook Courtois zelf zich in kan vinden. "Ik ga proberen mijn basisplaats vast te houden. De enige manier om dat te doen is scherp blijven trainen. Het is aan mij om de komende dagen te bewijzen dat ik volgend weekend tegen Bilbao opnieuw mijn plek onder de lat verdien. Ik ga niet klagen, die concurrentiestrijd hoort er nu eenmaal bij wanneer je bij een grote club als Real Madrid speelt."

Toch ging de broeksriem er dit weekend nog heel eventjes af. Na de wedstrijd zocht Courtois zijn familie - inclusief kinderen en ex-vriendin Marta - op in de loges. Vervolgens trok het hele gezelschap richting een uitstekend restaurant in het hartje van Madrid. Logisch. Zo vier je een debuut dat smaakt naar meer.