Politievakbonden kritisch voor ongeschikte cellen in opvangcentrum van Steenokkerzeel

© BELGA

De cellen van het administratief centrum voor transitmigranten in Steenokkerzeel zijn niet conform de Europese wetgeving. Dat klagen de politievakbonden donderdag aan. Zij betreuren tevens de arbeidsomstandigheden, die nooit aan een risicoanalyse door de bevoegde instanties zijn onderworpen. Bij de arbeidsinspectie hebben zij daarom klacht ingediend, zo meldde vakbondsafgevaardigde Frédéric Fortunato van de NSPV.

gjs

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hadden begin september de oprichting van het centrum aangekondigd. Daar worden “transitmigranten” ondergebracht in afwachting van een besluit van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Volgens de vakbonden beschikken de medewerkers van het centrum niet over de middelen om hun taak naar behoren uit te voeren.

“De cellen waarin de migranten worden opgesloten, zijn geen echte cellen, maar kamers die niet voldoen voor detentie op het vlak van hygiëne, bewaking en veiligheid”, zegt Fortunato. “Bij hun aankomst worden de migranten ondergebracht in een zaal zonder ramen en zonder voorafgaand medisch onderzoek, hoewel sommigen onder hen drager zijn van ziektes als schurft of tuberculose”.

Volgend op de klacht van de NSPV hebben medewerkers van de arbeidsinspectie maandag het centrum in Steenokkerzeel bezocht. Volgens de NSPV-woordvoerder is het centrum “in alle haast en amateurisme onder politieke druk geopend, zonder een risicoanalyse.

Woensdagavond had het personeel geweigerd zijn diensten uit te voeren. Slechts een beperkt team ging aan de slag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen