Direct naar artikelinhoud
Fraude Belgisch voetbal

"Scheidsrechter kreeg korting voor wagen via makelaar"

Advocaat Walter Damen.Beeld BELGA

Het onderzoek naar fraude en witwaspraktijken in het Belgisch voetbal gaat vandaag onverminderd voort. De onderzoeksrechter in Tongeren en de gerechtelijke politie in Hasselt ondervragen vandaag verschillende verdachten. Ook spelers van Waasland-Beveren zijn verhoord.

De controversiële makelaar Mogi Bayat, de spilfiguur in het dossier, werd deze morgen om acht uur ondervraagd door de federale gerechtelijke politie in Hasselt. Ook scheidsrechter Bart Vertenten werd er ondervraagd en wordt later vandaag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij zou samen met de Servische voetbalmakelaar Dejan Veljkovic geprobeerd hebben KV Mechelen in eerste klasse te houden via matchfixing, aldus Het Nieuwsblad

De krant beschrijft verder hoe de makelaars en de betrokken scheidsrechters verweven zijn in ongure zaakjes. Zo zou scheidsrechter Sebastien Delferière via Veljkovic korting gekregen hebben bij de aankoop van een nieuwe wagen, een verhaal dat de betrokken autohandelaar bevestigt.

Lees ook: Dit is de man die de 'trumpisering' van het Belgisch voetbal inluidde

Veljkovic wordt later vandaag ondervraagd met zijn advodaat Kris Luyckx. Ook topadvocaat Sven Mary is als raadsman van Karim Mejjati aanwezig in Hasselt

Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck werd gisteravond nog opgepakt en vanmorgen om acht uur ondervraagd in Hasselt. Er zijn ook spelers van de ploeg verhoord.

Advocaat Kris Luyckx vertegenwoordigt de Servische makelaar Dejan Veljkovic.Beeld BELGA

Onderzoeksrechter

Om tien uur kwam scheidsrechter Sebastien Delferière aan bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij werd gisteren al ondervraagd, en moet vandaag voorgeleid worden. Later vandaag volgt Club Brugge-coach Ivan Leko nog. De voetbalbond spreekt van grote imagoschade voor het Belgische voetbal

Het federale parket laat weten dat er vandaag geen verdere arrestaties zullen volgen en geeft om 15 uur een persconferentie over het onderzoek.

(Lees verder onder de foto)

Advocaat Sven Mary.Beeld BELGA

"Voorlopig geen link met Antwerp"

Eersteklasser Antwerp is nog niet gecontacteerd over het fraudedossier en is voorlopig niet betrokken. Dat laat communicatiemanager Dimitri Huygen weten. Ook vonden er geen huiszoekingen plaats bij de ploeg.

Lees ook: Hier is op zijn minst een ernstig moreel probleem

Twintig vragen

Woensdagavond mocht Herman Van Holsbeeck, ex-manager van Anderlecht, na zijn verhoor naar huis gaan. Daarna werd ook nog Stefaan Van Roy, de sportief directeur van KV Mechelen verhoord.

Ivan Leko heeft woensdagavond dan weer een lijst van twintig vragen moeten beantwoorden, aldus zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Leko werd voor dezelfde misdrijven gearresteerd als de anderen mensen in dit dossier.

Als er bewijzen zijn van fraude riskeren de verdachten mogelijk een gevangenisstraf tot vijf jaar. Voor matchfixing zijn, naast schorsingen en straffen binnen het voetbal zelf, dezelfde gevangenisstraffen mogelijk.