Met een hoogtewerker worden de doosjes met de larven van de gaasvliegen in de lindebomen van de Berthoutsdreef gezet.© Stad Geel

Gaasvliegen moet tijdens experiment bladluizen bestrijden

Geel -

De stad Geel brengt de komende dagen doosjes met de larven van gaasvliegen aan in de monumentale lindebomen in de Berthoutsdreef in Oosterlo. De gaasvliegen zijn een ecologische bestrijding van de vele bladluizen in de lindes, die alles onder de bomen met hun kleverige goedje vervuilen.

Geel paste deze experimentele methode in overleg met de Universiteit Gent al een eerste keer in 2022 toe in de Berthoutsdreef. Toen bleek de bestrijding van de bladluizen met de gaasvliegen positieve resultaten te hebben. Toch kreeg de actie in 2023 geen vervolg, waardoor de hinder plots weer toenam. Bladluizen scheiden namelijk een kleverige substantie uit, honingdauw geheten, die opritten, fietsen en auto’s vervuilt.

Het stadsbestuur besloot nu om de ecologische bestrijding met de gaasvliegen vanaf nu ieder jaar te herhalen. Stadsdiensten zetten de larven in kartonnen doosjes hoog in de bomen uit. De larven kruiven zo in de bomen en doen zich tegoed aan de bladluizen. De vliegjes zelf veroorzaken geen overlast. Zwerfvuilmedewerkers van de stad gaan volgende week dan in de straat langs om de kartonnen doosjes te verzamelen. Die vallen na enkele dagen vanzelf uit de bomen. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners