Vier extra speurders voor Operatie ‘Schone Handen’

© Photo News

In het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal worden vier extra speurders ingezet. Dat bevestigde het federale parket woensdagavond. De advocaten van andere betrokkenen zijn niet te spreken over de deal tussen spelersmakelaar Dejan Veljkovic en het gerecht. Ze noemen het ‘een zwaktebod van de speurders’.

edm

In ruil voor een milde strafvordering op het uiteindelijke proces over Operatie ‘Schone Handen’ belooft Veljkovic alles te vertellen over witwaspraktijken (en andere vormen van fraude) bij transfers en matchfixing. In ruil krijgt hij vijf jaar voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van 80.000 euro. De omvang van de verbeurdverklaring is ook al vastgelegd.

Het grootschalige onderzoek slorpt heel wat manuren op bij de federale gerechtelijke politie van Limburg. Om de complete boekhouding van Veljkovic te checken, en ook zijn verklaringen, zijn de vier extra speurders die vanaf december worden ingezet, welgekomen. Volgens de perswoordvoerder van het federaal parket was dit al enkele weken geleden beslist, nog voor een regeling werd getroffen met Veljkovic.

'Verklikkersmaatschappij'

De advocaten van andere betrokkenen in het voetbalschandaal zijn niet opgezet met de spijtoptantenregeling. Sven Mary, de advocaat van spelersmakelaar Karim Mejjati, vreest voor een verklikkersmaatschappij net zoals in de Tweede Wereldoorlog.

‘Zestig of zeventig jaar geleden werden mensen verklikt en zonder enige vorm van proces naar werkkampen en concentratiekampen gestuurd. Vandaag gaat iemand klikken over feiten waaraan hij zich zelf schuldig heeft gemaakt, en krijgt hij daarvoor een waanzinnig mooie beloning’, zegt Mary tegen VTM Nieuws.

Walter Van Steenbrugge, advocaat van Club Brugge-coach Ivan Leko, vindt de regeling een zwaktebod van de speurders. ‘Het onderzoek is al in 2017 gestart, sinds januari 2018 is een onderzoeksrechter op de zaak gezet en op 10 oktober zijn er 57 huiszoekingen geweest. Nu is al er een regeling getroffen met een spijtoptant. Het komt me voor alsof er na zo’n groot onderzoek nog geen resultaten geboekt zijn. Een spijtoptant zou moeten dienen voor een onderzoek dat strop zit.’

‘Ik vind het nog vreemder dat er al een memorandum is opgemaakt waarin staat dat mijnheer Veljkovic een voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete zal krijgen. Men heeft ook al de buit bepaald: de verbeurdverklaring. Wat als zou blijken dat die buit veel groter is? Gaan de anderen dan solidair voor een veel grotere verbeurdverklaring moeten opdraaien?’, vraagt Van Steenbrugge.

De advocaat heeft ook vragen bij het naar buiten brengen van Veljkovic’ statuut. ‘De zet om dit naar buiten te brengen, vind ik bijzonder vreemd’, zegt de advocaat, die ook de geloofwaardigheid van de spijtoptant in twijfel trekt. ’Het lijkt me dansen op het slappe koord om het onderzoek te steunen op zijn verklaringen.’