Zo diep is de Schelde tussen N-VA en SP.A

Jinnih Beels (SP.A) moet spreekwoordelijk nog een flinke weg afleggen om naast burgemeester Bart De Wever te kunnen staan. © belga

Hoofddoeken, parkeerplaatsen, de luchthaven van Deurne: inhoudelijk staan de N-VA en de SP.A erg ver van elkaar.

jfja, bbd

‘Het kan nog altijd mislukken. De slaagkans is vijftig procent,’ zo gaat de Antwerpse SP.A de onderhandelingen in met Bart De Wever (N-VA). Die verwacht ook dat het ‘pittig’ wordt. Een coalitie tussen de N-VA en de SP.A is inhoudelijk dan ook verre van evident, zo leert een analyse van de Stemcheck van De Standaard.

Voor de Stemtest werden in totaal 59 stellingen bezorgd aan alle Antwerpse lijsttrekkers, die aangaven of ze er ‘eens’ of ‘oneens’ mee waren. De SP.A en de N-VA komen daarin voor 54 procent overeen. In bijna een op de twee stellingen staan de visies dus diametraal tegenover elkaar. SP.A staat dichter bij de andere coalitiepartner Open VLD (64 procent) en vooral N-VA en Open VLD komen voor 80 procent overeen.

Het idee dat De Wever het zich gemakkelijker heeft gemaakt door Groen in te ruilen voor SP.A moet dan ook gerelativeerd worden. De overlap tussen N-VA en Groen is met 49 procent weliswaar kleiner, maar niet veel kleiner. ‘De Stemcheck toont een grote tegenstelling tussen links en rechts in Antwerpen. Dat geldt voor Groen én voor SP.A versus N-VA,’ zo analyseert Michiel Nuytemans van het databedrijf Tree Company dat de resultaten van de Stemcheck verzamelde.

De grote twistpunten? Het zijn er veel.

Inzake transparant bestuur mag een burgemeester van SP.A geen parlementair mandaat opnemen, moeten inwoners inspraak krijgen in de begroting, en moeten contacten tussen het stadsbestuur en bouwpromotoren openbaar gemaakt worden. N-VA ziet geen van die zaken zitten. Ook op het identitaire thema botst het. SP.A wil af van het hoofddoekenverbod, N-VA niet. SP.A wil dat gemeentelijke scholen halal-vlees aanbieden, N-VA niet. Qua mobiliteit gaat SP.A veel verder in het bannen van de wagen. Van die partij mogen er parkeerplaatsen sneuvelen om plaats te maken voor meer groen. En het aantal bouwlagen blijft tot slot beperkt tot zes. N-VA wil hoger kunnen gaan.

Er zijn nog meer verschilpunten, punten die minder aan bod kwamen in de stemcheck. Zo wil de SP.A de luchthaven van Deurne sluiten tegen 2030 terwijl de N-VA blijft geloven in die regionale luchthaven. De socialisten pleiten dan weer voor een forse verhoging van het aantal sociale woningen in de stad, terwijl de N-VA erop wijst dat Antwerpen er al meer heeft dan strikt genomen moet van de Vlaamse overheid.

Hoeveel water gaat SP.A in de rode wijn moeten doen? De partij heeft nooit breekpunten naar voor geschoven. Maar meer dan in andere gemeenten zal het Antwerps bestuursakkoord gewikt en gewogen worden. ‘Als de kameraden buitenkomen met hun broek op de enkels, dan hebben we een probleem binnen de partij,’ zo liet Bruno Tobback al optekenen in Het Laatste Nieuws.