De Chinese ruimtesonde is vertrokken voor een tocht van ongeveer 20 dagen naar de achterkant van de maan.

China lanceert onbemand ruimtetuig om voor het eerst bodemstalen van achterkant van maan te halen

China heeft een onbemand ruimtetuig naar de achterkant van de maan gelanceerd. Het land wil er als eerste ooit bodemstalen oppikken en naar de aarde brengen. De ruimtemissie dient ook als voorbereiding om een maanbasis te bouwen.

Om 11.27 uur Belgische tijd is de Chinese maanmissie 'Chang'e 6' gelanceerd, aan boord van een Lange Mars 5-raket. De missie is ambitieus en wordt vanuit de hele wereld gevolgd.

China gaat als eerste land ooit proberen om bodemstalen te halen van de 'achterkant' van de maan, de kant die we vanop de aarde nooit zien (omdat de maan met dezelfde snelheid rond haar as draait als rond de aarde).

Bekijk: de lancering van de Chinese Lange Mars 5-raket met ruimtesonde Chang'e 6 aan boord

Videospeler inladen...

Waarom de achterkant van de maan zo interessant is

Het onbemande ruimtetuig moet over een 20-tal dagen landen in het Zuidpool-Aitken-bekken, een gigantische inslagkrater die grenst aan de zuidpool van de maan. Het is een van de grootste (2.500 kilometer breed en meer dan 8 kilometer diep) en oudste (minstens 3,8 miljard jaar oud) impactkraters in ons zonnestelsel. En dus wetenschappelijk erg interessant.

Het doel van China is om over 53 dagen met zo'n 2 kilogram aan maanstof en stenen terug op de aarde te landen.

Illustratie van het onbemande ruimtetuig Chang'e-6 boven het maanoppervlak
Foto: CNSA / CAS

De bodemstalen zouden meer informatie kunnen prijsgeven over de geologie van de maan, haar ontstaan en evolutie, en over de impactkrater zelf. Het is nog altijd onduidelijk hoe en wanneer die precies ontstaan is.

Wetenschappers verwachten er ook gesteenten te vinden die afkomstig zijn van de vele ruimterotsen die ooit tegen de maan zijn gebotst. En de maanlander heeft ook wetenschappelijke instrumenten uit Frankrijk, Zweden, Italië, Pakistan en het Europese ruimtevaartagentschap ESA aan boord.

Race om de zuidpool

De wereld kijkt niet alleen vanuit wetenschappelijke interesse mee naar China. De zuidpool van de maan wordt gezien als de ideale plek voor langere maanmissies met astronauten. En om er een bewoonde maanbasis te bouwen.

Op sommige plaatsen op de zuidpool, de hoger gelegen gebieden, is er altijd zonlicht. Er zou dus altijd elektriciteit kunnen worden opgewekt via zonnepanelen. 

Er zijn ook kraters waar bevroren water gevonden is. Dat is dan weer interessant om drinkbaar water, zuurstof of zelfs raketbrandstof van te maken.

En dus lijkt iedereen naar de zuidpool van de maan te willen. Ook China.

Tot nog toe konden enkel India (in 2023) en een Amerikaans privébedrijf (in 2024) een ruimtesonde laten landen op de zuidpool. Rusland deed vorig jaar een poging, maar het ruimtetuig stortte neer op het oppervlak.

De maanplannen van China

China is niet aan zijn proefstuk toe. In 2020 haalde een Chinese ruimtesonde al 2 kilogram bodemstalen van de voorkant van de maan, met de 'Chang'e 5'. 

In 2019 kon een Chinese ruimtesonde als eerste (en tot nog toe enige) landen op de achterkant van de maan, met 'Chang'e 4'. Ook toen landde China in het Zuidpool-Aitken-bekken.

En hoewel de krater in het zuiden aan de zuidpool grenst, lag de landingsplaats van de Chinezen een heel eind meer naar het noorden. En dat is ook nu het geval.

Maar de Chang'e-missies (naar de mythische, Chinese godin van de maan) dienen wel als voorbereiding om uiteindelijk tegen 2030 een eerste Chinese bemanning op de maan te zetten. Het liefst ergens in de buurt van de zuidpool.

Samen met Rusland en een tiental andere landen wil China er ook een eigen maanbasis bouwen.

Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is in volle voorbereiding om samen met Europa, Canada en Japan ten vroegste eind 2026 opnieuw mensen op de maan te zetten. Ook de bouw van een maanbasis behoort tot de plannen.

Meest gelezen