© Boumediene Belbachir

Veel regen en modder bij start van festivalzomer aan de Plas, maar Extrema Outdoor blijft overeind

Houthalen-Helchteren -

De weergoden zaten niet mee op de eerste festivaldag van Extrema Outdoor. De paden naar de hemel van de elektronische muziek waren modderig en nat, maar dankzij late inspanningen van de organisatie kon het feest aan de Plas gewoon doorgaan.

Gilles Niesen

De regen viel met bakken uit de lucht op de eerste dag van Extrema Outdoor. “Het was een erg natte eerste festivaldag, maar we kregen geen zondvloed zoals drie jaar geleden”, zegt Ruben Weytjens, die de Limburgse weerkaarten nog heel het weekend bestudeert vanop een commandopost op het terrein. “Zaterdag wordt een aangenamere festivaldag, maar s’ avonds is het wel even opletten voor mogelijk onweer. Zondag blijft het hopelijk grotendeels droog.”

© Boumediene Belbachir

Ondanks het snertweer, sprak woordvoerder Lomme Valkeneers van een geslaagde eerste festivaldag. “We hadden ons voorbereid op een veel erger scenario. De afgelopen dagen hebben we nog hard gewerkt om twee extra podia te overdekken en enkele vloeren te verstevigen. We zijn erg blij dat die inspanningen geloond hebben.”

Woordvoerder Lomme Valkeneers.© Boumediene Belbachir

Elke festivalganger kon comfortabel een plekje vinden onder de tenten van één van de overdekte podia. Dat had ook voor een deel te maken met de iets lagere opkomst vrijdag. “We telden 17.800 festivalgangers vrijdag, slechts tien procent kwam niet opdagen. De volgende dagen zijn volledig uitverkocht, dus verwachten we heel wat meer mensen.”

© Boumediene Belbachir

Van die iets lagere opkomst was aan de eerste twee podia niets te merken. Aan District 1 - waar de hardste techno gedraaid wordt - pakte al vlak na de middag een stevige massa samen om te springen op de pompende beats van achtereenvolgens Nyco, Azyr en Alt8.

© Boumediene Belbachir

Eén podium verder stonden ook heel wat klasbakken achter de draaitafels. District 2, dat gezien kan worden als het hoofdpodium van Extrema Outdoor, werd voor deze editie vernieuwd en wat anders gepositioneerd. Een stevige upgrade, ook voor de dj’s zelf. Zij hebben daar nu een prachtig overzicht over de Plas. Het werkte alvast inspirerend voor Amber Broos. De Belgische rising star van de elektronische muziekwereld liet iedereen het verschrikkelijke weer even vergeten met een knallende set, die op stevig applaus onthaald werd. Airod en Pan-Pot hielden er vervolgens de vlam in de pan.

Amber Broos.© Boumediene Belbachir

Wat eerder op de dag verging het sterrenchef Nick Bril wat minder goed. De Nederlander draait niet alleen aan de kookpotten, maar ook aan de mengpanelen. Na de commotie van vorige week probeerde hij zijn gedachten te verzetten met een spetterende set, maar er kwamen slechts een tiental fans opdagen. Het vroege aanvangsuur en het niet overdekte podium (District 4) strooide roet in zijn eten.

Nick Bril.© Sven Dillen

Hét optreden van de eerste dag was weggelegd voor Oguz, één van de snelst groeiende producers in de hardtechno scene. De Turkse Nederlander sluit de eerste festivaldag af met een pompende set van maar liefst drie en een half uur op District 1.

Oguz.© Boumediene Belbachir

Er werd ook dit jaar opnieuw gespeurd naar drugs. Met boxen om je drugs vrijwillig te droppen, maar ook met fouilles aan de inkom. In beslag genomen drugs wordt getest in een drugslabo, maar voorlopig werden er nog geen potentieel gevaarlijke pillen aangetroffen. “Het is in vergelijking met vorige edities ook opvallend rustig in de EHBO-post, stelde woordvoerder Lomme Valkeneers. “We hebben wel een waarschuwing uitgestuurd om je (gouden) kettingen goed te bewaken, na een incident met zakkenrollers.” Agenten in burger speuren op het terrein nog naar zakkenrollers en dealers.

Verder verliep de eerste dag van Extrema Outdoor zonder grote incidenten. “Het was een mooie openingsdag, maar de komende twee dagen kan het alleen nog maar beter worden.”

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

© Sven Dillen

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer