Jeroen Piqueur en twee van zijn kinderen aangehouden

Jeroen Piqueur© blg

Het Gents gerecht pakt sinds enkele weken stelselmatig ex-toplui van Optima op voor verhoor. Gisteren was het de beurt aan Jeroen Piqueur en twee van zijn kinderen. Het drietal werd nadien aangehouden.

Pascal Dendooven

De Gentse onderzoekers die het dossier van de failliete Optima Bank uitspitten, hebben gisteren de kinderen van oprichter Jeroen Piqueur opgepakt voor ondervraging. Het gaat om Ruben en Rebecca Piqueur. Ook Jeroen Piqueur werd opgepakt. Het drietal werd nadien aangehouden en zit nu in de cel. Binnen de vijf dagen verschijnen ze voor de raadkamer. Het parket kan daar een verlenging van de aanhouding vragen.

Het team van onderzoeksrechter Annemie Serlippens dat onderzoek voert naar Optima, is de jongste weken en maanden bezig stelselmatig voormalige bestuurders van de failliete bank op te pakken voor verhoor. Dat gebeurde tot nu toe in alle discretie. Zowel de bestuurders als het gerecht zelf liepen er niet mee te koop.

Contact met Piqueur verboden

De bestuurders werden na verhoor - in tegenstelling tot de Piqueurs - wél vrijgelaten. Van sommigen is geweten dat er voorwaarden aan gekoppeld werden. Zo mochten ze geen contact meer hebben met Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank en Optima Groep. Daardoor kon minstens één voormalig Optima-kopstuk niet verder aan de slag in het vastgoedbedrijf van Piqueur waar hij op de loonlijst staat. Het gerecht heeft minstens ook al één hoger kaderlid aan de tand gevoeld dat geen directielid en dus ook geen bestuurder van de bank was.

Ruben Piqueur komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl Rebecca Piqueur in het verleden bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten.

Piqueur hield er zoals bekend een luxueuze levenswandel op na. Zijn Rolls-Royce Phantom en zijn 43 meter lange yacht de Rubeccan illustreerden dat. De boot ligt gerechtelijk aan de ketting.

De onderzoekers gaan na of er strafrechtelijke inbreuken zijn gebeurd bij Optima. Er wordt gesproken over mogelijk misbruik van vennootschapsgoederen. Dat onderzoek heeft uitlopers tot in Spanje. Er zou ook naar het vastgoed worden gekeken. De onderzoekers hebben na het faillissement van Optima Bank de dossiers van een aantal klanten opgevraagd.

Het bedrijfsmodel van Jeroen Piqueur was gericht op de verkoop van Luxemburgse levensverzekeringen én beleggingen in vastgoed. Jeroen Piqueur is vandaag net als zijn zoon Ruben nog aan de slag als gedelegeerd bestuurder van het voormalige Optima Global Estate, dat is herdoopt in Yes (Your Estate Solution). Yes werkt onder bescherming tegen schuldeisers en zit in moeilijk vaarwater.