Het 140-jarige bestaan van de dierenmarkt werd de voorbije maand gevierd met vier feestmarkten.© BERT DE DEKEN

Feestmarkt zet lokale landbouwers centraal

Mol -

De dierenmarkt in Mol vierde zondagvoormiddag een laatste keer feest. De voorbije vier weken werd het 140-jarige bestaan van de markt in de verf gezet met verschillende festiviteiten. De feesteditie afsluiten gebeurde samen met de lokale landbouw en duurzame streekproducten.

Stef Geeraerts

De dierenmarkt in Mol viert dit jaar zijn 140ste verjaardag. Dat werd de voorbije weken gevierd met heel wat randanimatie zoals een zeepbellenmobiel, steltenlopers en een kinderboerderij.

Tijdens de laatste feestmarkt, op zondag 19 mei, stond de lokale, duurzame voeding in de kijker met de Duurzame Tafel, waar iedereen kon proeven van Molse specialiteiten. Hierbij werden ook het verhaal en de producten in de kijker gezet die rechtstreeks van het veld of uit de Molse landbouw komen.

Hoewel het voortbestaan van de Molse dierenmarkt onder vuur ligt, vonden heel wat bezoekers de weg naar het Rondplein, waar de markt al jarenlang georganiseerd wordt. Begin mei besliste het Vlaams Parlement nog dat de dierenmarkt vanaf 1 januari 2026 nog maar acht keer per jaar georganiseerd mag worden. Dat staat vermeld in de nieuwe codex rond Dierenwelzijn, die intussen werd goedgekeurd.

Het gemeentebestuur van Mol probeerde minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nog te overtuigen van het belang van de dierenmarkt, maar dat veranderde niets aan de beslissing. Op dit moment wordt bekeken of er juridische stappen ondernomen kunnen worden. Samen met de handelaars en de horeca-uitbaters volgt er nog overleg om alle mogelijkheden te bekijken en de dierenmarkt alsnog te behouden. De nieuwe regelgeving gaat pas in vanaf 1 januari 2026. Tot die tijd wordt de dierenmarkt nog wekelijks georganiseerd op het Rondplein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners