Direct naar artikelinhoud

Jeugdspelers stelen de show bij recordzege Feyenoord op Sparta: 0-7

Feyenoord werd kampioen dankzij de routiniers. Ook dit jaar zet de club in op ervaring. Tegen Sparta staan door omstandigheden vijf jeugdspelers in de basis. Met veel succes.

Tylrell Malacia (links) en Dylan Vente vieren de 0-6Beeld ANP Pro Shots

De jeugd is in de mode in de eredivisie. Zelfs bij Feyenoord, dat vorig seizoen kampioen werd met zowat het oudste elftal van allemaal. In Rotterdam werd die ervaring gekoesterd, gecultiveerd bijna, met de dertigers Jones, Kuijt en El Ahmadi als gidsen, aanjagers en uithangborden. Het had iets paradoxaals, want de doorbraak en verkoop van zelfopgeleide spelers als Clasie, De Vrij, Martins Indi en Janmaat maakten voor Feyenoord de weg vrij om te investeren in routine. Afgelopen zomer stroomden nog meer miljoenen binnen dankzij de transfers van jeugdspelers als Karsdorp en Kongolo.

Feyenoord navigeerde verder op de ervaren koers, het kocht twintigers in plaats van tieners. Blessures maken een pas op de plaats noodzakelijk. En zie, een jeugdige vloedgolf laat het wat verdord ogende Feyenoord, al vlot uitgeschakeld in de Champions League en de titelrace, opbloeien.

Eigen jeugd

Met vijf zelfopgeleide spelers in de basis, waaronder de tieners Vente en Malacia, werd bij Sparta de grootste uitzege sinds 1976 geboekt. Pas bij 0-7 vond Feyenoord het genoeg. Sparta - Feyenoord eindigde de laatste vier edities nota bene steevast in een zege voor de thuisclub. Zondagmiddag stond het binnen 28 minuten 0-4.

De zevenklapper in vogelvlucht: Vilhena schoot tweemaal met scherp, Boëtius krulde een voorzet op het hoofd van Vente en St. Juste scoorde uit een rebound na een pracht van een aanval. Na rust kopte Tapia een corner van Berghuis in de hoek, Berghuis tikte daarop een voorzet van Vente binnen, waarna de notoire kansenmisser Basacikoglu het bal besloot met een wippertje.

Opvallend was het aandeel van basisdebutant Dylan Vente, een bekende naam in Feyenoordkringen. De broer van zijn opa was ook spits, een illustere zelfs. Leen Vente scoorde in 1937 het eerste doelpunt in de Kuip en vond ook in dienst van Oranje het net makkelijk.

'Leen was bonkiger, statischer', deed de toekijkende oud-aanvoerder en -voorzitter van Feyenoord, Gerard Kerkum tijdens de rust aan vergelijkend warenonderzoek. 'Dit ventje beweegt veel meer.'

Is het de invloed van de nieuwe algemeen directeur Jan de Jong dat Van Bronckhorst ineens inzet op de jeugd? De Jong heeft als speerpunt dat eerste elftal en selectie zoveel mogelijk uit eigen jeugd moeten bestaan.

Och, De Jong zal de deur van de trainerskamer vermoedelijk niet platlopen. Hij had het vooral over de toekomst. De 18-jarige linksback Malacia krijgt zijn kans door blessures van aankoop Haps en diens stand-in Nelom. Hij debuteerde sterk tegen Napoli, anderhalve week geleden, toen hij de strijd aanbond met de gewiekste vijfvoudig Spaans international Callejon. Gisteren profiteerde hij gretig van de boulevard aan ruimte die Sparta hem lange tijd bood.

Diepte en combinatie

Malacia wordt vanwege zijn paardenstaartje en giftige spel al vergeleken met Royston Drenthe, die tot Real Madrid reikte. 'Dat is een mooi compliment', zei Malacia na afloop kalm. Nee, zo'n spraakwaterval als Drenthe is hij niet. 'Maar ik ben wel een gangmaker, ook bij het eerste. Ik lig goed in de groep. Ik denk dat ons enthousiasme iets positiefs teweegbrengt. Tegelijkertijd worden wij geweldig opgevangen door de rest.'

Vente, eveneens 18, verdreef Michiel Kramer als tweede keus achter eerste spits Jørgensen, die zondag afwezig was door familieomstandigheden. Hij laaft zich aan hun lessen, en die van spitsencoach Roy Makaay, die Vente al sinds zijn 13de coacht.

Vente imiteerde Jørgensen in de 8ste minuut perfect met een doeltreffende kopbal. Maar Vente heeft ook een goed oog voor de diepte en de combinatie, zoals bleek in de 71ste minuut, toen hij slim wegliep bij zijn negentien jaar oudere bewaker Breuer om vervolgens Berghuis perfect te bedienen.

Tonny Vilhena viert de 0-1Beeld ANP Pro Shots

Concentratie

Vente had geen last van zenuwen, zoals Malacia die wel voelde tegen Napoli. Na afloop toog de gedrongen linksback direct naar huis vanwege opkomende misselijkheid. Vente had met kippenvel toegekeken. 'We zijn samen op ons 9de naar Feyenoord gekomen, we zijn Rotterdammers. Dan is het prachtig als je hem ziet debuteren en goed ziet spelen tegen Napoli.'

Voor zijn basisdebuut schakelde Vente zijn emoties uit, hoewel het toch bijzonder was door de familiebanden en omdat hij al sinds zijn 3de een seizoenkaart heeft. 'Je moet er gewoon staan als je de kans krijgt.'

Makaay, zelf als spits een koele kikker: 'Dat hij het meteen goed doet, verbaast me niets.'

Feyenoord onder 19 jaar overleefde de poulefase van de 'baby-Champions League'. Toch werd hun lichting, waarvan verdediger Lutsharel Geertruida op de bank zat, nooit aangemerkt als extra speciaal, vertelt Malacia. Meer verwachtingen waren er van de generatie vóór hen, maar de spelers daarvan struikelden kort na hun debuut of al eerder.

Vente weet: 'Het is zaak goed en geconcentreerd te blijven.'

Malacia vult aan: 'En geduldig.'