Direct naar artikelinhoud
Portret

Hoe basketbalster Dennis Rodman een nucleaire oorlog tussen de VS en Noord-Korea kan voorkomen

Dennis Rodman (links) en Kim Jong-un (rechts) in 2014, tijdens één van zijn bezoeken aan Noord-Korea.Beeld EPA

De flamboyante gewezen NBA-ster Dennis Rodman moet zowat de enige mens ter wereld zijn die zowel VS-president Donald Trump als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un persoonlijk kent. Nu wil hij proberen beide leiders te verzoenen, via een vriendschappelijke basketbalwedstrijd. En dat is niet zo'n gek idee. 

“Als ik terug naar Noord-Korea mag gaan, dan ga je me met Kim zien praten, dineren en een glas wijn drinken.” Als het van Dennis Rodman (56) afhangt, is de nucleaire confrontatiekoers tussen de VS en Noord-Korea nog tot staan te brengen. De voormalige NBA-ster van de Detroit Pistons en de Chicago Bulls maakte zich de voorbije week tijdens interviews met Amerikaanse media sterk dat hij het ijs kan breken tussen Kim Jong-un en VS-president Donald Trump.

Hoe? Door een basketbalwedstrijd te organiseren in Peking, tussen een team uit Noord-Korea en een team uit Guam – het Amerikaanse eiland in de Stille Zuidzee met een militaire basis waarop Kims langeafstandsraketten gericht staan.

Het idee klinkt naïef nu Noord-Korea op het punt staat zijn raketten uit te rusten met geminiaturiseerde kernkoppen die ook het vasteland van de VS kunnen bereiken én het Pentagon een armada zwaarbewapende vliegdekschepen naar het Koreaanse schiereiland stuurde om zonodig militair in te grijpen.

Twee kinderen

Toch heeft Rodman één onmiskenbaar voordeel: als één van de enige mensen ter wereld kent hij zowel Kim als Trump persoonlijk. De Noord-Koreaanse leider, een enorme NBA-fan, nodigde Rodman sinds 2013 al vijf keer uit naar Pyongjang om basketbalwedstrijden te organiseren. Trump kent Rodman dan weer uit de tijd dat de ex-basketbalspeler deelnam aan zijn spelprogramma The Celebrity Apprentice. 

“Als jullie bezorgd zijn dat Kim jullie probeert te bombarderen, dan zeg ik: 'nee'”, vertelde Rodman aan persagentschap Pacific News Center, gekleed in een T-shirt met daarop de beeltenissen van zichzelf, Trump en Kim met het woord 'Unite' (Verenig). “Ik zie hem en Trump als twee kinderen: wie is de sterkste?”.  

'Ik zie Kim en Trump als twee kinderen: wie is de sterkste?'
Dennis Rodman

Nog volgens Rodman is Kim Jong-un geen kwaadwillig karakter, en toonde hij tijdens hun gesprekken een oprechte fascinatie voor de Amerikaanse basketbalcompetitie waarin de getatoeëerde en gepiercete basketter tot 2000 hoge toppen scheerde. Ook zegt Rodman dat Kim op hem een kalme indruk maakte, al maakte hij hem enkel mee tijdens sport- en ontspanningsactiviteiten zoals skiën, paardrijden, familie-etentjes en karaoke.

Twee kinderen
Beeld AP

Tegen Rodman pleit wel dat zijn oproep nog in dovemansoren valt bij president Trump. “Ik heb Donald al sinds dag één proberen te zeggen: ‘Come talk to me, man. Ik vertel jou wat de Maarschalk (Kim Jong-un, MR) wil. Dat is niet eens zo veel.” Ook leidt Rodmans onconventionele handel en wandel in diplomatieke kringen tot wenkbrauwengefrons. Zo liet hij zijn laatste reis naar Noord-Korea sponsoren door Potcoin.com, een cryptomunt die in de VS gebruikt wordt door de gelegaliseerde marihuana-industrie voor medische doeleinden.

Brugfunctie

“Maar toch, elke bemiddeling die nu als een ventiel kan dienen om opgebouwde spanning te verminderen is welkom in deze gevaarlijke situatie”, zegt nucleair veiligheids- en Korea-expert Sico Van der Meer (Clingendael) over Rodmans voorstel.

“Aan de ene kant kun je de rol van dit soort tussenpersonen nooit onderschatten, ze kunnen een brugfunctie vervullen tussen tegenstanders. Aan de andere kant vraag ik me af of Rodman zou worden aanvaard als ernstige intermediair. Met alle respect, je moet wel vertrouwen hebben dat hij boodschappen volledig correct doorgeeft. Een beetje verschil in emotie van een boodschap kan al tot grote misverstanden leiden.”

'Elke bemiddeling die nu als een ventiel kan dienen om opgebouwde spanning te verminderen is welkom in deze gevaarlijke situatie'
Korea-kenner Sico Van der Meer, Clingendael

Een creatieve tussenoplossing is dat men Rodman als 'coach' zou laten focussen op de organisatie van de basketbalmatch tussen Noord-Korea en Guam in Peking. De wedstrijd zou dan kunnen worden bijgewoond door Trump, Kim en de Chinese leider Xi Jinping, waarna achter de schermen een eerste informele kennismaking kan plaatsvinden als startschot van officiële trilaterale gesprekken.

Wel is het volgens Van der Meer nog maar de vraag of er in Washington al een duidelijk politiek standpunt is dat men aan Pyongyang wil overmaken. “Tot nu toe lijken VS-buitenlandminister Rex Tillerson en Trump elkaar voortdurend tegen te spreken of ze wel of niet gaan praten met Noord-Korea,” zegt hij.

'Je kunt de rol van dit soort tussenpersonen nooit onderschatten. Ze kunnen een brugfunctie vervullen tussen tegenstanders'
Korea-kenner Sico Van der Meer, Clingendael

Waar Trump in zijn tweets scherp blijft uithalen naar 'Rocket Man' Kim Jong-un gaf Tillerson vorige dinsdag nog een opmerkelijke toespraak voor de denktank The Atlantic Council. “We zijn bereid zonder voorwaarde een eerste gesprek aan te knopen”, zei hij daar. “Laat ons elkaar gewoon ontmoeten. We kunnen desnoods praten over het weer. Maar kunnen we minstens elkaar face-to-face zien? Daarna kunnen we een routeplan over onze doelen uitwerken.” Vrijdag was Tillerson onder druk van het Witte Huis weer scherper. “Noord-Korea's dreigende gedrag moet gestaakt worden voor gesprekken kunnen beginnen”, zei hij in de Veiligheidsraad. “Ze moeten hun weg naar de tafel verdienen.”

Met Rodman als spelverdeler? Alvast Stephen Colbert vindt nu dat de NBA-ster minstens een eerlijke kans verdient. De gastheer van The Late Show, een van Amerika's meest bekeken tv-programma's, introduceerde hem eind vorige week als "de vijfvoudige NBA-kampioen en mogelijk alles wat tussen ons en een thermonucleaire oorlog met Noord-Korea staat".