Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Natuur en water lokken Arabieren naar Bosnië

Toeristen uit het Midden-Oosten aan het Prokoškomeer in Fojnica.Beeld Reuters

Bosnië trekt steeds meer Arabische vakantievierders aan. Bijna 70.000 mensen uit het Midden-Oosten brachten vorig jaar een bezoek aan het land uit de Balkan. Al is niet iedereen daar even blij mee.

Wat zoekt een Arabier op de top van een Bosnische berg? Simpel, zegt Hamdija Salkic, verantwoordelijk voor de verkoop van huizen in vakantiepark Sarajevo Resort, uitsluitend voor Arabieren. "Twee dingen die hij thuis niet heeft: natuur en water." Beide zijn hier, op een halfuur rijden van de Bosnische hoofdstad, inderdaad in ruime mate aanwezig. En dat allemaal veilig afgezonderd van de Bosnische buitenwereld, want om het park staat een groot hek.

Die omheining was de belangrijkste aanleiding voor veel verontwaardigde reacties, toen het complex met 450 bungalows en appartementen van Koeweitse investeerders drie jaar geleden zijn poorten opende. "Maar ook dat hek willen Arabieren nu eenmaal graag. Dat is een cultureel gegeven", zegt Salkic, bijna verontschuldigend. Hij voegt snel toe: "Iedereen is welkom. Je moet je van tevoren wel even aanmelden."

De opening van Sarajevo Resort past in de sterke groei die Bosnië doormaakt als vakantieland voor Arabieren sinds 2011. Toen werd het door opstanden onrustig in traditionele bestemmingen als Syrië, Libanon, Egypte en Tunesië. Tegelijkertijd versoepelde Bosnië zijn visumregime. Het land is nu een serieuze optie, ook omdat er in Sarajevo en een groot deel van de omgeving vrijwel alleen moslims wonen.

Kwamen er in 2010 nog maar 464 toeristen uit Saudi-Arabië, vorig jaar waren dat er met 48.000 ruim honderd keer zo veel. Voor landen als Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Oman hield het Bosnische bureau voor de statistiek tot vorig jaar niet eens aparte gegevens bij. In 2017 brachten uit die landen bijna 69.000 mensen een bezoek aan Bosnië.

Sommigen zijn bang dat de Arabieren het fragiele evenwicht verstoren

Met 12 procent op het totaal vormen de Arabieren zeker niet de grootste groep, maar wel een met specifieke wensen en vaak, naar Bosnische standaarden, veel geld. Zo kwamen er hotels waar geen alcohol wordt geschonken. Ook zijn er makelaarskantoren die zich richten op toeristen die een tweede huis willen kopen. Een vrijstaande woning in het groen met drie kamers heb je voor ongeveer 200.000 euro. In de buurt van Sarajevo bouwt een investeerder uit de VAE op 130 hectare duizenden woningen, meerdere hotels, een winkelcentrum en een ziekenhuis. Kostprijs: 4 miljard euro. Een enorm project voor een van de armste landen in Europa.

Stempel op straatbeeld

Niet vanzelfsprekend ook voor een land waar de etnische verhoudingen tussen Serviërs, Kroaten en moslims altijd op scherp staan. Sommigen zijn bang dat de Arabieren het fragiele evenwicht verstoren, onder meer vanwege het duidelijke stempel dat ze op het straatbeeld drukken. In de zomermaanden valt vooral het aantal al dan niet volledig gesluierde vrouwen in het centrum van Sarajevo op. Boerka's en nikabs waren lang een zeldzaamheid in een land waar moslims overwegend een liberale vorm van hun godsdienst aanhangen. "Het belangrijkste is dat we leven en dat het geen oorlog is. Wij zijn vredelievende mensen", zegt Amina Spahic bij winkel Dina in het dorp Tarcin.