© gvb

VIDEO. Hamontenaar bedenkt toestel om kinderen te leren zwemmen op het droge

Een toestel waarmee kinderen kunnen leren zwemmen op het droge. Dat is wat Albert Meurs (51) uit Hamont heeft ontwikkeld. De voormalige ondernemer hoopt dat kinderen in de toekomst wereldwijd de schoolslag zullen leren op zijn uitvinding. Het idee kreeg hij tijdens een verblijf in het buitenland toen hij een kind bijna zag verdrinken.

Geert VAN BAELEN

Albert Meurs (51) is een gedreven verteller die gelooft in zijn jongste creatie. “Of ik een uitvinder ben? Neen, niet echt, maar ik ben wel een creatieve mens. In mijn hoofd leven constant ideeën”, vertelt Meurs. Hij wijst naar zijn mooie metalen tuinversiering. “Dat heb ik ooit zelf gemaakt. Ik woon in mijn ouderlijk huis samen met mijn verloofde Rabannah Fonteijn. We zorgen voor mijn 85 jaar oude moeder die op het gelijkvloers woont.”

Meurs had jarenlang een eigen bedrijf dat zich specialiseerde in onder andere montagewerken en dakbekleding. “Helaas ben ik ziek geworden en heb ik de zaak moeten stilleggen, maar ondertussen is bedenken en knutselen mijn hobby. Dat brengt rust in mijn hoofd.”

Hij vertelt hoe hij op een nacht een ingeving kreeg. “We zijn deze zomer in Egypte op vakantie geweest. We zaten aan het water en plots zag ik een kind bijna verdrinken. Alles liep goed af, maar het heeft me aan het denken gezet. Zeker omdat ik als kind zelf zo’n ervaring heb gehad. Gelukkig heb ik nadien alle kansen gekregen om te leren zwemmen. Duiken is zelfs een hobby geworden. Maar wereldwijd zijn er kinderen die nooit zwemles hebben gekregen. Op een nacht werd ik wakker met een idee voor een zwemtoestel. Ik bedacht een apparaat waarmee kinderen kunnen leren zwemmen op het droge. Meteen heb ik een schets op papier gezet.”

Prototype

De voorbije maanden ontwikkelde hij samen met zijn verloofde een prototype dat eruitziet als een stevig fitnesstoestel. “Via mijn connecties in het bedrijfsleven kwam ik gemakkelijk aan basismateriaal. Het resultaat is een soort stalen frame met in het midden een kussen waarop een kind op de buik kan liggen. De voetjes worden in een schoen vastgegespt op twee draaibare metalen baren. Aan de voorkant grijpt het kind de twee handvatten en kan het schoolslagbewegingen maken.”

Een van de eerste ‘proefkonijnen’ is de achtjarige Selina Shehata. “Ik kan al in het water zwemmen, maar dit is even fijn. En je kan je kleren aanhouden. Op mijn verjaardag wil ik graag met mijn vriendinnen komen zwemmen op dit toestel. Voor mijn jongere broertje van vier zou het een geweldige manier zijn om te leren zwemmen.”

Vader Mechil wil weten of ook volwassenen gebruik kunnen maken van het toestel. “Het apparaat is voor kinderen in lengte verstelbaar. Als er interesse bestaat, kan ook een aangepast model worden gemaakt voor volwassenen”, aldus Albert.