© W&F Marc Wouters

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

1 / 10
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tel 18, het oudste jeugdhuis van Vlaanderen, viert feest

Op de dag van het Erfgoed Vlaanderen viert Jeugdhuis Tel 18 in Ekeren feest. Tel 18 is het oudste jeugdhuis in Vlaanderen en vermoedelijk in België dat uitsluitend met vrijwilligers werkt. JH Kaddish in Schoten is iets ouder, maar doet beroep op professionele hulp.

Marc Wouters

Het waren de stichters van Tel 18, nu kranige senioren, die 2 jaar geleden het initiatief namen om de club van hun jeugd in de kijker te plaatsen. Tel 18 werd in 1962 boven de doopvont gehouden. “Onderpastoor Herman Peeters van de Sint-Lambertusparochie zocht een oplossing voor die jongeren die de jeugdbeweging waren ontgroeid”, vertelt medestichter Frank Schepens en eerste voorzitter. Frank is nu ondervoorzitter van Neos, wat staat voor netwerk voor ondernemende senioren. “De naam van de jongerengemeenschap was snel gevonden”, weet Frank. André De Weerdt kwam met het schitterende idee om de groep Tel 18 te noemen.” Achttien verwijst naar de leeftijd van de jongeren.

De eerste kern bestond uit Frank Schepens, André Deweerdt, Hans De Weirdt, Irene Dingemans, Els De Metsenaere, Paula Raas en Alex Nijs. Het eerste lokaal in het Ekers Hof was snel te klein. Na enkele omzwervingen kwam Tel 18 in 1980 terecht in een nieuw lokaal in de Waterstraat in de wijk Bunt. Om het project levensvatbaar te maken en de financiering te verzekeren, werd een vzw opgericht.

In samenwerking met het districtsbestuur, het cultuurcentrum 252cc, oude en huidige leden van Tel 18, loopt in het cultuurcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, tot en met zondag 6 mei een tentoonstelling over het verleden van het jeugdhuis. Op Erfgoeddag werd een treintje en voor de liefhebbers een bierfiets ingezet om de verschillende locatie die ooit als jeugdhuis werden gebruikt te bezoeken. Tel 18 huist sinds 1980 in de Waterstraat. Het gebouw is aan renovatie toe. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) beloofde alvast de steun van het district.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER