out: Dion De Neve

85' Wissel

in: Marco Kana
out: Abdelkahar Kadri
Start wedstrijd 19:16 Plaats Brussel Stadion Edmond Machtensstadion Toeschouwers 9 200 Scheidsrechter Jonathan Lardot

Voetbal Jupiler Pro League

KV Kortrijk houdt de hoop erin: Mehssatou bezorgt zijn club levensnoodzakelijke driepunter tegen RWDM

Het is nog niet voorbij voor KV Kortrijk. Bij een nederlaag was de degradatie een feit geweest voor de Kortrijkzanen, maar de Kerels graaiden op bezoek bij RWDM de drie punten mee. De Molenbekenaars gingen na de rust naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar Kortrijk verdedigde zijn voorsprong met succes. Het laatste woord is nog niet gesproken in de Relegation Play-offs.

Het was pompen of verzuipen voor de bezoekers: bij een zege van RWDM kon het doek definitief vallen voor KV Kortrijk, dat voor de gelegenheid de staantribune achter een van de goals kreeg – dat wordt, tot spijt van oude glorieën à la Johan Boskamp, niet voor elke wedstrijd geopend.

De eerste vijftien minuten waren eerder een studieronde, op een kans van RWDM na – Ilay Camara die voorzet, Makhtar Gueye die er met het hoofd niet bij kan – kregen we niet veel te zien. Na dat openingskwartier viel de regen met bakken uit de lucht en probeerden de Molenbekenaars een mislukte vrije trap van Xavier Mercier alsnog binnen te werken. Het openingsdoelpunt viel evenwel aan de overkant: op de counter nam Nayel Mehssatou goed aan en schoof hij de 0-1 feilloos voorbij Guillaume Hubert. De Chileense international, die zijn jeugdopleiding op een steenworp van het Edmond Machtensstadion begon – Relegem is een deelgemeente van Asse – kreeg veel te veel ruimte van de RWDM-defensie.

Heenmatch in gedachten

De heenwedstrijd van vorige week in gedachten, toen RWDM in sneltempo drie goals scoorde en de Kortrijkzanen zo knock-out sloeg, probeerde KV Kortrijk razendsnel de 0-2 te scoren. Thierry Ambrose en Dion De Neve besloten evenwel naast het doel van Hubert. Op het halfuur verkeek Hubert zich bijna op een afgeweken bal na een schot van Ambrose, die gelukkig voor de RWDM-doelman buiten ging. Ondertussen bleef de Molenbeekse verdediger Tayo Adaramola met een tweede gele kaart. Toen Bruno Irles de Nigeriaanse Ier er begin vorige maand tegen Anderlecht nog voor het halfuur afhaalde, stond RWDM één doelpunt meer in het krijt.

Wat Adaramola van een compleet onvoldoende redde, waren zijn aanvallende impulsen. Die leverden evenwel bitter weinig op. Kwam er al eens gevaar van RWDM, dan was het eerder vanop rechts. Het grootste gevaar kwam in de eerste helft evenwel van KV Kortrijk. Niet dat Hubert veel werk had, maar de bezoekers deelden wel een pak speldenprikjes uit, via ook Isaac Davies. RWDM kon daar weinig tegenover zetten: niet qua organisatie, laat staan qua kansen.

Tweede keer VAR

De Molenbekenaars beseften dat ze de knop na de rust 180 graden moesten omdraaien wilden ze zichzelf geen nodeloze stress bezorgen met het oog op de veertiende plaats. Carlos Alberto, onzichtbaar in de eerste helft, had dat begrepen. Twee minuten na de herneming klopte hij doelman Lucas Pirard, maar zijn goal werd afgekeurd wegens eerder contact met de arm. De VAR, die RWDM net voor de rust geen strafschop gaf, schudde ook ditmaal van nee.

RWDM bleef doorduwen. Mercier probeerde nog voor zijn wissel kort op het uur, maar Haruya Fujii kwam goed tussen. Na zijn invalbeurt had Mickaël Biron meteen een kans na een vrije trap van Jeff Reine-Adélaïde, maar de Martinikaan besloot over. Op het uur dwong de thuisploeg een paar corners op rij in, maar niemand slaagde erin om de 1-1 voorbij Pirard te buffelen. Kortrijk hadden we dan al een tijdje niet meer gezien, tot Hubert plots een supersave nodig had om Kings Kangwa van de 0-2 te houden.

Meedogenloos verder

De prima poging van Kangwa was een goede waarschuwing voor RWDM, dat Pirard stevig belegerde. Segovía zette een paar keer goed voor, maar de afwerking liet te wensen over. Gueye kopte te zwak, Biron besloot op Pirard. Carlos Alberto wachtte na een goede uittrap van Hubert te lang om zijn kans te wagen. Leuke inspanningen van RWDM, maar het was wel nog altijd Kortrijk dat op voorsprong stond. De klok tikte meedogenloos verder.

Tien minuten voor tijd beging Pirard ei zo na een gigantische blunder door een uittrap op Gueye te mikken – per ongeluk natuurlijk. De bal rolde echter naast. Een klein kreukje in de verdediging van Kortrijk, die voor de rest perfect de controle over de wedstrijd hield. Het bleef 0-1, waardoor Kortrijk plots op twee punten van een barrageplaats staat. Alles te herdoen.

RWDM: Hubert, Sambu, Sousa, Makosso, Adaramola, Abe (76’ Mboup), Mercier (56’ Biron), Reine-Adélaïde, Camara (56’ Segovía), Gueye, Alberto (76’ Sarr)
KV Kortrijk: Pirard, Mampassi, Silva, Fujii, Mehssatou, Sissako, Kangwa (70’ Bruno), De Neve (85’ El Idrissy), Kadri (85’ Kana), Ambrose (76’ Avenatti), Davies
Doelpunten: 16’ Mehssatou (Silva) 0-1
Gele kaarten: 17’ Adaramola, 22’ Davies, 57’ Kadri, 78’ Mboup