Direct naar artikelinhoud

Griekenland na acht jaar hervormen en bezuinigen van Brussels strafbankje af

'Een ongekende prestatie', zo noemde EU-commissaris voor Begrotingszaken Pierre Moscovici het. Griekenland heeft een tekort van 15,1 procent van het bruto binnenlands product op de begroting kunnen omzetten in een overschot van 0,7 procent. Maandag mocht Griekenland daarom formeel het strafbankje van de EU verlaten, waarop het bijna tien jaar heeft gebivakkeerd.

Euclid Tsakalotos en Jeroen Dijsselbloem.Beeld afp

De besparingen en hervormingen die het land heeft doorgevoerd, hebben resultaat afgeworpen, hoewel de staatsschuld van het land met 180 procent van het bbp (320 miljard euro) volgens critici 'onhoudbaar hoog' blijft. Niettemin hebben de EU-landen ingestemd met het beëindigen van een disciplinair regiem vanwege een buitensporig tekort. Het besluit was al min of meer aangekondigd en dus geen verrassing, maar heeft toch grote symbolische betekenis.

Vertrouwen

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep zei op een persconferentie in Athene 'dat het vertrouwen in Griekenland weer is teruggekeerd'. Dijsselbloem verklaarde dat Griekenland de goede weg heeft ingeslagen en dat hij het budgettaire proces voor 2018 met vertrouwen tegemoet ziet. De Griekse minister Euclides Tsakalotos zei dat dit vertrouwen niet zal worden beschaamd.

Griekenland ziet het als een belangrijkste stap naar normalisering van de betrekkingen met Brussel. Het land heeft telkens onder curatele gestaan van de zogenoemde trojka (IMF, ECB en EU). In de zomer van volgend jaar denkt Griekenland weer zelf leningen op de markt aan te kunnen trekken; dan zou het voor de financiering van de eigen staatsfinanciën - vaak het aflossen van oude schulden - niet meer afhankelijk zijn van Brussel. 'We willen allebei dat Griekenland zijn eigen beslissingen weer kan nemen', aldus Dijsselbloem

Op het strafbankje zitten nu nog twee eurozonelanden (Frankrijk en Spanje) en Groot-Brittannië. Zij hebben allemaal nog een te hoog begrotingstekort - meer dan 3 procent. Op het hoogtepunt van de crisis in 2011 hadden 24 van de 28 landen nog een buitensporig tekort.

We willen allebei [Tsakalotos en Dijsselbloem] dat Griekenland zijn eigen beslissingen weer kan nemen
Jeroen Dijsselbloem