Direct naar artikelinhoud

Nederlandse huizenbezitter ziet toekomst na crisis weer rooskleurig in, maar blijft realistisch

De huizencrisis is pas net bedwongen, maar Nederlandse eigenaren behoren alweer tot de meest optimistische van Europa. Drie op de vier gaan ervan uit dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden alleen maar verder zullen stijgen. In Groot-Brittannië, maar ook onder Duitsers en Belgen, is de stemming aanmerkelijk minder positief.

Een verkoopbord in de tuin van een te koop staand huis.Beeld anp

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van ING naar inwoners in vijftien landen, waaronder ook zo'n duizend Nederlanders. Zij blijken de toekomst rooskleurig in te zien. Slechts iets meer dan een kwart heeft het idee dat het de verkeerde kant op gaat met de woningmarkt. In Duitsland is dat de helft; in Spanje zelfs 58 procent.

Die roze bril hangt wellicht samen met het feit dat slechts een kleine minderheid van 4 procent het lastig zegt te vinden de maandelijkse hypotheek te betalen. Zelfs in andere groeilanden als Duitsland ligt dat percentage met 11 procent aanmerkelijk hoger. De ING-onderzoekers wijzen er ter verklaring op dat Nederland relatief streng controleert of huizenkopers hun toekomstige maandlasten wel kunnen dragen. Wanneer het dan toch misgaat, komt dat vaak door echtscheiding of baanverlies.

Opvallend is dat huurders er in Nederland veel minder goed voor staan. Van hen heeft 15 procent moeite de maandelijkse betaling te voldoen. Waar huizenkopers profiteren van de extreem lage rente, zagen huurders hun lasten juist fors stijgen. De huren stegen sinds 2012 in de vrije sector met 14 procent. In de sociale woningbouw gingen ze zelfs met 16 procent omhoog.

Het daadwerkelijke aantal wanbetalers onder huiseigenaren ligt overigens nog veel lager. In totaal kampen zo'n 98.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar eerder, maar wel nog altijd tweeënhalf keer zoveel als voor de crisis.

Waar huizenkopers profiteren van de extreem lage rente, zagen huurders hun lasten juist fors stijgen
Er zijn aanzienlijk minder wanbetalers dan een jaar eerder, maar wel nog altijd tweeënhalf keer zoveel als voor de crisis

Ondanks de zonnige inschattingen van Nederlandse huiseigenaren gelooft ING-econoom Senne Janssen niet dat sprake is van blinde euforie, zoals aan de vooravond van de huizencrisis. Hij wijst erop dat minder dan één op de tien Nederlanders een daling van de huizenprijzen voor ondenkbaar houdt. In België is dat 41 procent.

Janssen: 'Mensen zijn doorgaans geneigd de huidige trend door te trekken. Alsof de huidige, positieve situatie eeuwig zal voortduren. Dat is natuurlijk nooit zo. Ik vind het daarom goed om te zien dat Nederlandse huiseigenaren hier realistisch over zijn. Ze hebben natuurlijk ook ervaring met tegenslag op de huizenmarkt: de prijzen liggen nog altijd lager dan voor de crisis.'