Luister naar

Exit gaat de Catalanen geld kosten

Nieuws
De Catalanen denken als apart land goedkoper uit te zijn, maar dat zal ze tegenvallen.
Peter de Waard
maandag 25 september 2017 om 03:00

Een Catalaan heeft een hamer nodig om een spijker in de wand te slaan. Hij roept zijn zoontje en vraagt of die even bij de buurman een hamer wil lenen. Het zoontje komt na korte tijd terug: ‘Papa, hij wil die hamer niet uitlenen. Hij zegt dat de hamers hem niet op de rug groeien.’ ‘Oké,’ antwoordt de vader, ‘pak dan mijn eigen hamer maar uit de gereedschapskist.’

In Spanje gaan talloze grapjes rond over de spreekwoordelijke zuinigheid van de Catalanen. Dat de 7,5 miljoen Catalanen nu onafhankelijkheid nastreven, zal vooral te maken hebben met het feit dat ze denken beter op de centen te kunnen passen dan de (andere) Spanjaarden.

Uiteraard worden officieel politieke en culturele verschillen als reden voor de afscheiding genoemd, maar bijna altijd zitten daar economische motieven achter. De Catalanen dragen op dit moment meer bij aan de begroting van Spanje dan ze via overheidsbestedingen terugkrijgen. Na een ‘Catalexit’ zouden ze 4 tot 6 procent van het nationaal inkomen meer te besteden hebben, zo rekende ING voor in het rapport De kosten om alleen te zijn. Alleen, dat voordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon, zeker als Catalonië na zijn onafhankelijkheid ook de EU en de eurozone moet verlaten, en daar lijkt het nu op.

De economie is totaal afhankelijk van Spanje en de rest van Europa. De helft van de Catalaanse export gaat naar de rest van Spanje. Van de andere helft gaat driekwart naar de EU. Portugal is een grotere afnemer van Catalaanse producten dan de VS, China en Japan samen. Barcelona en de kust halen het meeste geld binnen via toerisme. Als een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid kiest, dreigt een lange periode van grote onzekerheid. De consumptie valt terug en buitenlandse investeringen storten in. In het gunstigste geval zullen de zuinige Catalanen uit voorzorg meer geld oppotten op spaarrekeningen, wat tot stagnatie kan leiden. In het ergste geval ontstaat, bij het uitzicht van een eigen munt, een bankrun.

De schuld van Catalonië wordt nu voor het grootste deel via Madrid gefinancierd. Maar de rente op het deel van de obligaties dat door Catalonië zelf is uitgegeven, is dit jaar fors opgelopen en ligt nu 0,2 procent boven die van Spanje.

Om nog een grapje erbij te halen: Een Catalaan scheurt het oude behangetje van de muur. De buurman vraagt of hij zijn kamer gaat opknappen. ‘Nee,’ zegt de man, ‘ik ga verhuizen.’ In een onafhankelijk Catalonië zou zoiets weleens bittere werkelijkheid kunnen worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.