Vijf regeringsleden stappen op uit protest tegen Brexit-akkoord: “Dit kan ik met geen goed fatsoen steunen”

De eerste Britse regeringsleden hebben donderdagochtend ontslag genomen uit protest tegen het Brexit-akkoord dat premier Theresa May woensdag sloot. Onder meer de Britse ‘Brexit-minister’ Dominic Raab liet weten met “geen goed fatsoen” de deal te kunnen steunen. Daarnaast dienden nog vier regeringsleden hun ontslag in. May verdedigde het akkoord in het parlement: “Dit is de beste deal die we konden onderhandelen”.

jvh

“Het is met spijt dat ik na de ministerraad van gisteravond mijn ontslag moet indienen”, liet Raab donderdagochtend weten. “Ik kan met geen goed fatsoen de voorwaarden voor onze deal met de EU steunen”, liet hij later op Twitter weten.

(Lees verder onder de video)

Volgens de Brexit-minister vormt het akkoord een reële dreiging voor de integriteit van het Verenigd Koninkrijk. Naar eigen zeggen kan Raab de deal niet rijmen met de beloftes die zijn partij aan het VK heeft gedaan na de laatste verkiezingen. “In zijn kern, is dit een kwestie van vertrouwen.”

Het opstappen van Raab is een zware klap voor partijgenoot en Brits premier Theresa May. Persbureau Reuters spreekt van een “regering in chaos”. Kate McCann, politiek verslaggever van Sky News, sluit niet uit dat het ontslag van Raab voor een kettingreactie zorgt. Binnen de regering van May zijn er immers nog andere kabinetsleden die de voorgestelde deal maar moeilijk zouden kunnen verkroppen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het spijt mij dat ik dit niet kan”

In zijn ontslagbrief schrijft Raab verder nog te begrijpen waarom de premier een deal, onder de afgesproken voorwaarden, wil afsluiten met de EU. Hij kan dat echter niet, en besliste daarom ontslag te nemen. May heeft, vindt Raab, een brexit-minister nodig die kan pleiten voor dit akkoord waar zij zich met overtuiging achter geschaard heeft. “Het spijt mij dat ik dit niet kan”, besluit Raab.

Met het vertrek van Raab verliest May opnieuw een brexit-minister. Raabs voorganger David Davis stapte in juli 2018 op vanwege meningsverschillen met May.

Exit Brexit-staatssecretaris

Ook Brexit-staatssecretaris Suella Braverman is opgestapt, laat ze weten. “Het is met veel spijt dat ik vandaag mijn ontslag moet indienen als Brexit-staatssecretaris”, schrijft ze op Twitter. “Bedankt voor deze kans. Ik kijk ernaar uit om Brexit te steunen vanuit de bankjes. Dit was geen eenvoudige keuze.”

Lid Pizza-club opgestapt

Minister van Werk en Pensioenen Esther McVey heeft eveneens haar ontslag ingediend, zo liet ze op Twitter weten. “Ik heb de premier vanochtend laten weten dat ik uit haar kabinet stap.” Volgens de voormalig tv-presentatrice wordt door het akkoord “het referendum niet geëerd”.

McVey geldt als een gekend criticaster van May. Ze is een prominent lid van de zogeheten Pizza-club, een groep Brexit-aanhangers binnen het kabinet die regelmatig samenkomen (onder het genot van afhaalpizza’s) om hun ongenoegen over het beleid van premier te uiten. McVey heeft daarnaast grote moeite met de regelgeving vanuit Brussel.

“In de ketenen van de EU”

Eerder op de dag stapte Shailesh Vara, vicestaatssecretaris voor Noord-Ierland, al op. Volgens Vara blijft het Verenigd Koninkrijk door de deal “in de ketenen van de EU”.

“Het referendum bood een simpele keuze: in de EU blijven of eruit stappen”, aldus Vara. “Het resultaat was duidelijk: het Britse publiek koos ‘leave’, en dat is wat wij, hun verkozenen, hen moeten bezorgen. Het akkoord doet dat echter niet, en laat het Verenigd Koninkrijk tussen hangen en wurgen, met geen tijdslimiet op wanneer we eindelijk een soevereine natie zullen zijn. Het is een trieste dag waarop wij regels moeten naleven die gecreëerd werden door andere landen, die hebben bewezen dat ze onze belangen niet behartigen. We kunnen en moeten beter doen dan dit. De bevolking van het VK verdient beter.”

Ook parlementair secretaris Ann-Marie Trevelyan gooit de handdoek in de ring.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

May: “Wegstemmen brengt ons terug naar af”

De Britse premier Theresa May heeft het voorlopige brexitakkoord met de Europese Unie met hand en tand verdedigd in het Lagerhuis, ook al is ze donderdagochtend al vijf regeringsleden kwijtgespeeld. “Dit is de beste deal die we konden onderhandelen. Dit wegstemmen brengt ons helemaal terug naar af. Dit akkoord bevat onderdelen waarvan velen zeiden dat dat nooit zou gebeuren”, maakte de premier zich sterk.

Volgens May heeft de EU “heel wat toegevingen” gedaan in vergelijking met het voorstel eerder dit jaar, vooral dan wat de backstop betreft. Dat ‘vangnet’ moet vermijden dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland mocht er nog geen nieuwe regeling zijn na het einde van de overgangsperiode eind 2020.

“Ik zal niet doen alsof dit een comfortabel proces was, of dat wij en de EU volledig tevreden zijn met alle onderdelen van het akkoord”, zei May daarover. “Maar het vermijdt een harde grens in Ierland, we kunnen eruit stappen en het is tijdelijk.

“We hebben een beslissende doorbraak geforceerd. Ik zal de finale tekst naar het parlement brengen en vragen om uw steun. Tegen de deal stemmen, zou ons terug naar af brengen, en voor nog meer onzekerheid zorgen. Als we ons verenigen, kunnen we ons land opnieuw samenbrengen en de kansen die voor ons liggen grijpen.”

© EPA-EFE

Europese top op 25 november

De Europese staatshoofden en regeringsleiders kwamen donderdagochtend dan weer overeen om de deal op zondag 25 november officieel te bekrachtigen. Dat kondigde Europees president Donald Tusk aan.

De lidstaten krijgen nu eerst de tijd om het document - een klepper van 585 pagina’s - te analyseren, zei Tusk. Eind deze week komen de 27 ambassadeurs dan samen om hun visie te bespreken, “hopelijk met niet al te veel commentaar”. Tegen donderdag moet de gezamenlijke politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie dan af zijn, een werk waarbij ook de bevoegde Europese ministers betrokken zullen zijn. De Europese staats- en regeringsleiders komen dan op zondag 25 november om 9.30 uur samen in Brussel om het licht officieel op groen te zetten.

“Ik heb goed geluisterd naar het statement van premier May gisteren”, stak Tusk donderdagochtend van wal. “Ik deel haar enthousiasme over de Brexit uiteraard niet. We twijfelen er van in het begin niet aan dat dit een situatie is waarin beide partijen verliezen, en dat dit enkel gaat om schadebeperking.” De Europese president is wel overtuigd van de kwaliteit van het voorlopig akkoord. “Dit beperkt de schade die de Brexit zal veroorzaken, en beschermt de belangen van alle 27 lidstaten en de Europese Unie in haar geheel.”

© AFP

Tusk kreeg de tekst donderdagochtend symbolisch overhandigd door Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij herhaalde dat de deal “eerlijk en gebalanceerd” is. De tekst “houdt rekening met de Britse positie, organiseert de terugtrekking op een ordelijke manier, verzekert dat er geen harde grens komt en legt de basis voor een nieuw ambitieus partnerschap.” Al is het werk nog niet af, beseft ook Barnier. “We hebben nog een lange weg te gaan, aan beide kanten.”

Sowieso dringt de tijd om een ordelijke Brexit tegen eind maart 2019 voor te bereiden. May hoopt het akkoord nog voor het kerstreces begint op 20 december door het Britse parlement te loodsen, maar dat lijkt geen sinecure te zullen worden. Ook het Europees parlement moet de finale deal nog goedkeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER