Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

IS bijna verdreven uit 'kalifaathoofdstad' Raqqa

Een SDF-strijder voor de Baghdadpoort in Raqqa.Beeld REUTERS

De slag om Raqqa is bijna voorbij. De campagne om Islamitische Staat te verdrijven uit wat bekend staat als 'de hoofdstad van het kalifaat' is in zijn laatste fase, aldus een verklaring van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische milities. Ongeveer 80 procent van de stad is in handen van SDF-strijders.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is zelfs meer dan 90 procent van de stad op IS veroverd door de SDF. Het zou een kwestie van dagen zijn voor de strijd is beslecht.

De operatie Toorn van de Eufraat, het offensief tegen IS in Raqqa, begon in juni. De SDF, een alliantie van Koerdische en Arabische milities, wordt gesteund door de Verenigde Staten, die hun luchtmacht inzetten en speciale troepen op de grond hebben.

IS zou onlangs vrouwelijke zelfmoordterroristen de stad in hebben gestuurd

Na enkele dagen rust opende de SDF dit weekend de aanval op de laatste wijken waar IS standhoudt, nabij het Nationale Ziekenhuis in het noorden van de stad. Volgens het Observatorium vormt de grote concentratie van mijnen het belangrijkste obstakel. Ook zou IS onlangs vrouwelijke zelfmoordterroristen de stad hebben ingestuurd.

Minstens 300.000 burgers zijn de afgelopen weken Raqqa ontvlucht, volgens de Verenigde Naties. Ongeveer 70.000 burgers zitten nog vast. Volgens een BBC-correspondent ter plekke is de verwoesting in de stad erger dan in Aleppo en het Iraakse Mosoel.