© BELGA

8 op de 10 Belgen wil snelheidsbeperking bij winterweer

Bijna 8 op de 10 Belgen is voorstander van een snelheidsbeperking bij winterweer, zo blijkt uit een enquête van pechverhelpingsdienst Touring. Zo wil de Belg dat de maximale snelheid op snelwegen bij winterse omstandigheden wordt teruggebracht van 120 naar 110 km/u. Negen op de tien Belgen is voorstander van het sluiten van bepaalde wegen voor vrachtvervoer bij sneeuw.

kosn

Nog uit de enquête van Touring blijkt dat de Belgische automobilist slecht is voorbereid op winterweer. “Tijdens de wintermaanden (november t.e.m. februari) ontvangen we gemiddeld 200.000 oproepen voor pannes,” zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. “Dat er dat zoveel zijn, is volgens ons te verklaren omdat steeds meer automobilisten besparen op onderhoud. Heel wat automobilisten overschatten hun voertuig ook.

Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Belgen beweert dat hun auto goed is voorbereid op de winter, maar slechts de helft laat in de aanloop naar de winter ook een check-up doen in de garage.

Nauwelijks 56 procent beschikt over winterbanden. Als reden hiervoor geeft de Belg aan dat ze te weinig kilometers rijden (36%), dat er geen winters in ons land zijn (20%) en dat winterbanden te duur zijn (26%). Touring geeft ook nog de raad mee om tijdens de winter altijd een dikke jas of een deken in de auto te leggen. “Een wagen koelt immers zeer snel af wanneer je tijdens de vrieskou in panne staat”, zegt Smagghe.