PORTRET. Deze 26 mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

In een nieuw rapport over economische ongelijkheid stelt hulporganisatie Oxfam Novib aan de kaak dat de 26 rijkste personen op aarde* evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking (3,8 miljard personen). Wie zijn die mensen eigenlijk en hoe kwamen ze aan hun geld? Het gaat onder meer om de man die lachte met de iPhone, de 90-jarige Superman van het Kruidvat en de man die België mogelijk een Trojaans paard gaf.

rrln

(*De cijfers zijn gebaseerd op de jaarlijkse lijst van rijkste personen van 2018 van zakenblad Forbes.)

1. Jeff Bezos (99 miljard euro)

Een online boekenwinkeltje, dat was het idee van Jeff Bezos in 1994. Tot zijn eigen verbazing deelde vrouwlief MacKenzie Tuttle zijn enthousiasme. Amazon werd de naam, en de rest is geschiedenis.

Hoe lang Bezos nog terug te vinden is in de hoogste regionen van de miljardairslijst is de vraag. De 55-jarige Amerikaan ligt in scheiding met zijn vrouw, die recht heeft op de helft van zijn fortuin.

2. Bill Gates (79 miljard)

Bill Gates was twaalf jaar lang de rijkste persoon ter wereld, van 1996 tot 2007 (met uitzondering van 1997) en nog eens in 2014. Hoe de Amerikaan zijn fortuin bij elkaar vergaarde, is geweten: Gates richtte samen met zijn partner Paul Allen Microsoft op in 1975.

Gates is ook een bekend filantroop. Samen met zijn vrouw runt hij de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste private goededoelenorganisatie. Tot op heden heeft Gates 35,8 miljard dollar aan aandelen aan de stichting geschonken.

3. Warren Buffett (74 miljard)

© EPA

De Amerikaan Buffett is al jaren terug te vinden in de lijstjes van rijkste personen ter wereld. De Amerikaan geldt als een van de succesvolste (zo niet dé succesvolste) beleggers ooit. De 88-jarige Buffett staat aan het hoofd van Berkshire Hathaway, dat ruim 60 bedrijven bezit, waaronder Duracell en verzekeraar Geico.

Dat het Orakel van Omaha, zoals Buffett genoemd wordt, over een uitzonderlijk beleggingsinstinct beschikt, werd op jonge leeftijd al duidelijk. Toen hij elf jaar oud was kocht hij zes aandelen (drie voor hem en drie voor zijn zus) voor 38 dollar per stuk. Hij verkocht ze enige tijd later voor 40 dollar per stuk. Een bescheiden winst die veel meer had kunnen zijn: had de jonge knaap een paar weken gewacht, dan was het aandeel 200 dollar waard. Die ervaring was een levensles voor Warren: stap nooit te vroeg uit een belegging.

Buffett blijft beleggen en stelt zich op zijn dertiende als doel om miljonair te zijn op zijn dertigste. Dat lukt. Inmiddels is Buffett aandeelhouder van onder meer Coca-Cola, American Express, Procter & Gamble en Walmart.

Ondanks zijn kapitaal geeft Buffett geen cent te veel uit. Zo weigert de belegger meer dan 3,17 dollar aan zijn ontbijt te besteden.

4. Bernard Arnault (63 miljard)

De Fransman Bernard Arnault is de rijkste Europeaan van de wereld. Hij is de voorzitter van LVMH, ’s werelds grootste luxegroep met toppers als Louis Vuitton (lederwaren), Dom Pérignon (champagne) en nog zo’n 70 andere merken.

5. Mark Zuckerberg (62 miljard)

Mark Zuckerberg is met zijn 34 jaar de jongste miljardair in de top 5. De Facebook-CEO heeft een zwaar jaar achter de rug. Facebook kwam meermaals in zwaar weer terecht, onder meer voor het mogelijk maken van verspreiding van haatberichten en foute informatie. Ook het schandaal met Cambridge Analytica was geen opsteker voor het bedrijf. Desalniettemin zit Mark er nog altijd warmpjes bij met een geschat vermogen van 62 miljard.

Met dat geld hoopt Zuckerberg de wereld (opnieuw) te kunnen veranderen. Hij en zijn vrouw hebben drie miljard dollar gespendeerd in een poging om alle ziektes in de wereld tegen 2100 te bannen of te kunnen behandelen.

Daarnaast hebben ze beloofd maar liefst 99 procent van hun aandelen in Facebook weg te zullen geven tijdens hun leven.

6. Amancio Ortega (61 miljard)

© VIA BLOOMBERG NEWS

De Spaanse miljardair Amancio Ortega was lange tijd een mysterie. Hij richtte de modegigant Inditex op, die vooral bekend is als moederbedrijf van Zara. Ortega is een man van privacy. Lange tijd was er geen foto van hem bekend en sprak hij nooit publiekelijk. Dat veranderde in 2000, toen de Spanjaard voor het eerst een interview gaf in aanloop naar de beursgang van zijn bedrijf.

Ortega stopte op zijn dertiende met school om geld te verdienen voor zijn familie. Hij kwam bij een kleermaker terecht en later bij confectieketen Maja, waar hij het hele productieproces bestudeerde. Uiteindelijk begon hij samen met zijn vrouw badjassen te maken. Het zaakje begon te lopen, waarop Amancio duizenden zeemansvrouwen, die alleen thuis zaten, werk gaf.

In 1975 opende Ortega zijn eerste winkel. Hij wilde die Zorba noemen, naar zijn favoriete film, maar een bar in de buurt had die naam al. Dus noemde hij de zaak Zara.

7. Calos Slim Helu (59 miljard)

Carlos Slim is de Mexicaanse zakenman die zijn fortuin vergaarde met América Móvil, het grootste telecombedrijf van Latijns-Amerika. In 2012 dichtte zakenblad Bloomberg Slim de titel van rijkste persoon ter wereld toe.

8. Charles Koch (53 miljard) en 9. David Koch (53 miljard)

De broers Charles en David Koch zijn twee van de vier erfgenamen van de Amerikaanse multinational Koch Industries. Het bedrijf is misschien niet zo bekend bij het grote publiek (David noemde het ooit “het grootste bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord”, maar Koch Industries is een grote speler in allerhande sectoren, zoals de olie-, chemie- en elektronicasectoren.

Binnen het bedrijf, opgericht door vader Fred, was het niet altijd peis en vree. Charles werd klaargestoomd om Fred op te volgen, wat ook gebeurde na diens overlijden in de jaren 60. David en een derde broer, Bill, gingen eveneens aan de slag in de zaak. In 1980 ging het mis. Bill was het niet eens met de manier waarop Charles Koch Industries bestuurde en voelde zich aan de kant geschoven. Samen met de vierde telg van het geslacht, Frederick, probeerde Bill hun broer af te zetten. Dat mislukte: de raad van bestuur koos de kant van Charles, die Bill op straat gooide.

Dat leidde tot tal van rechtszaken waarin Charles en David het opnamen tegen Bill en Frederick. Het duurde uiteindelijk twintig jaar voordat alle zaken gedaan waren. Dat betekende niet het einde van de broederstrijd. “Bloed en geld zijn explosieve zaken”, liet Bill ooit optekenen. De haat zat zelfs zo diep dat de kampen elkaar negeerden bij de begrafenis van hun moeder in 1990.

De gebroeders Koch zijn vooral bekend voor hun betrokkenheid in de Amerikaanse politiek. In het verleden staken ze honderden miljoenen in campagnes van Republikeinse kandidaten, maar ook andere conservatieve politici.

10. Larry Ellison (51 miljard)

Ellison is de grote man achter het databasesysteem Oracle. De 74-jarige Amerikaan begon zijn carrière in de jaren 70 in Sillicon Valley, waar latere technologiereuzen als Google zich zouden vestigen. Voor het bedrijf Ampex werkte hij aan een database voor de CIA, die Ellison Oracle noemde.

In 1977 begon Ellison met twee partners het bedrijf Software Development Laboratories om de database voort te zetten. Hun eerste kapitaalinjectie was 2.000 dollar, waarvan 1.200 dollar uit de zak van Ellison kwam. In 1982 werd de naam omgedoopt naar Oracle Systems Corporation, naar hun belangrijkste product.

Met zijn geld kocht Ellison onder meer peperdure jachten en een Hawaïaans eiland. Hij geeft echter ook heel veel geld aan goede doelen.

11. Michael Bloomberg (44 miljard)

Michael Bloomberg is de oprichter van het bekende mediabedrijf Bloomberg, dat zich vooral toespitst op financieel nieuws. Hij staat ook bekend als een groot filantroop. Zo sloot Bloomberg zich aan bij de campagne The Giving Pledge. Aangesloten personen beloven minstens de helft van hun fortuin weg te geven.

Zo schonk Bloomberg maar liefst 1,8 miljard dollar aan zijn vroegere universiteit, de Johns Hopkins universiteit in Baltimore. Het geld is bedoeld om meer studiebeurzen toe te kennen aan gezinnen met een bescheiden inkomen. Verder betaalde hij uit eigen zak een deel van de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs, namelijk 4,5 miljoen van de 3 miljard dollar die oud-president Barack Obama had toegezegd.

Bloomberg was tevens de voormalig burgemeester van New York (van 2002 tot 2013). In 2020 doet hij als Democraat een gooi naar het presidentschap.

12. Larry Page (43 miljard), 13. Sergey Brin (42 miljard)

© AP

De namen Larry Page en Sergey Brin klinken misschien niet zo bekend in de oren als een Bill Gates of Mark Zuckerberg, maar hun product heeft de wereld gerevolutioneerd en u gebruikt het waarschijnlijk dagelijks. De heren zijn namelijk de oprichters van Google.

Brin geldt als de rijkste immigrant in de Verenigde Staten. Hij werd geboren in Moskou en vertrok op zijn zesde van de Sovjet-Unie naar de VS. Hij ontmoette Page tijdens hun computerstudies aan Stanford University. Het duo ontwikkelde een systeem waarbij servers het internet afstruinen naar zoekopdrachten van de gebruiker om ze vervolgens te sorteren op belangrijkheid. Klinkt dat bekend?

Aanvankelijk noemden Page en Brin hun zoekmachine BackRub, maar later werd dat veranderd in Google.

14. Jim Walton (41 miljard), 15. S. Robson Walton (41 miljard), 16. Alice Walton (40 miljard)

Jim, Rob en Alice Walton zijn de erfgenamen van de Amerikaanse winkelketen Walmart, de grootste retailer ter wereld. De zaak werd door hun vader Sam opgericht in 1962. Met zijn drieën hebben de Waltons ongeveer de helft van de aandelen van Walmart in handen, goed voor een slordige 120 miljard dollar.

Na het overlijden van Sam stond Rob, de oudste van de drie, bijna 25 jaar lang aan het roer van Walmart. Jim zat jarenlang in de raad van bestuur van de retailer en runde de Arvest Bank, ook in het bezit van de familie.

Alice, de rijkste vrouw op aarde volgens Forbes, was nooit zozeer betrokken bij Walmart als haar broers. Ze werkte ook bij de Arvest Bank, maar richtte zich vooral op haar passie: kunst. De Walton Family Foundation, een non-profitorganisatie, financierde onder meer het Crystal Bridges Museum in Bentonville, Arkansas.

© AFP

17. Ma Huateng (40 miljard)

Ma Huateng, ook bekend als Pony Ma, is volgens Forbes de rijkste Chinees. Dat gebeurt niet zomaar. Ma is medeoprichter en voorzitter van Tencent, het grootste Chinese technologiebedrijf dat wereldwijd enkel Google, Amazon en eBay voor zich moet duchten.

18. Françoise Bettencourt Meyers (37 miljard)

Na het overlijden van haar moeder in 2017 gold Françoise Bettencourt Meyers enige tijd als rijkste vrouw ter wereld. De 65-jarige Française werd namelijk de erfgename van cosmeticabedrijf L’Oréal. Het bedrijf werd in 1907 opgericht door de opa van Françoise, Eugene Schuller. De familie heeft tegenwoordig nog altijd 33 procent van de aandelen in bezit.

Françoise Bettencourt-Meyers geldt als een prominent auteur van boeken over de joods-christelijke relatie en Griekse mythologie.

19. Mukesh Ambani (35 miljard)

Ambani is de rijkste man van India. Als topman van Reliance Industries maakte hij zijn fortuin in de olie-, petrochemie- en kledingindustrie. En hij gaat daar niet bepaald bescheiden mee om. In Mumbai bouwde hij ’s werelds duurste privéwoonst, de wolkenkrabber Antilia, die 173 meter hoog boven de sloppenwijken uittorent. Een stulpje van 700 miljoen euro, met een grotere bewoonbare oppervlakte dan Versailles en landingsplaatsen voor helikopters.

Zijn dochter, Isha, trouwde eind vorig jaar met de zoon van een andere steenrijke Indiase zakenman. Het ging de boeken in als het duurste trouwfeest ter wereld.

20. Jack Ma (34 miljard)

© Photo News

De naam Jack Ma doet bij het grote publiek waarschijnlijk pas sinds enkele jaren een belletje rinkelen. Hij is de man achter onlinewinkel Alibaba. Ma groeide op in een periode waarin China zich steeds meer afsloot van het Westen maar dat weerhield de jongeman er niet van Engels te leren, iets wat hem later nog zeer van pas zou komen.

Ma had moeite om zijn toelatingsexamen voor de universiteit te halen. Werk vinden ging hem eveneens niet goed af. Naar eigen zeggen solliciteerde hij voor zeker dertig jobs, maar werd overal geweigerd. “Ik probeerde zelfs bij KFC aan de slag te gaan toen de keten naar mijn stad kwam. Er was plek voor 23 van de 24 sollicitanten. Ik was de enige die niet werd aangenomen”, vertelde hij aan de Amerikaanse journalist en presentator Charlie Rose. Uiteindelijk begon hij een vertaalservice.

In 1995 veranderde zijn leven tijdens een bezoek aan de VS, waar Ma het internet ontdekte. Toen hij zocht op internationale bieren kon hij niet geloven dat er geen Chinese dranken werden gevonden. Daar besefte Ma het potentieel van het internet voor Chinese producten. In 1999 richtte hij Alibaba op, inmiddels één van de grootste webwinkels ter wereld.

Op 5 december ondertekenden Alibaba enerzijds en België en Wallonië anderzijds een deal waarbij de Chinese internetreus zijn eerste distributiecentrum in Europa zal vestigen op de luchthaven van Luik. Een deal die weleens een paard van Troje zou kunnen zijn, en vooral interessant voor de Chinezen.

21. Sheldon Adelson (33 miljard)

© EPA

Adelson heeft een duidelijke visie op de wereld en geeft graag en gul aan instanties die zijn normen en waarden delen. De 85-jarige Amerikaan is de oprichter en voorzitter van Las Vegas Sands, een van de grootste gokconglomeraten ter wereld.

Maar het verhaal van de multimiljardair kent een zeer pover begin. Adelson groeide samen met zijn ouders, immigranten uit Litouwen en Wales, op in een piepklein appartement in Boston. Het zakeninstinct bleek de jonge Sheldon in het bloed te zitten. Op zijn twaalfde leende hij 200 dollar van zijn oom voor de rechten om kranten te verkopen op een drukke straathoek. Vele jaren later begon hij de computerbeurs Comdex, die Adelson in 1995 verkocht voor een slordige 862 miljoen dollar.

Adelson is een fervent aanhanger van de Amerikaanse Republikeinse partij. Zo schonk hij in 2016 maar liefst 25 miljoen dollar aan de campagne van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump.

Verder geeft Adelson, een Jood, veel geld weg aan allerlei Joodse en Israëlische organisaties. Adelson is verder een fervent criticaster van de Palestijnse staat. Wat heet, hij erkent de Palestijnen niet eens. “De Palestijnen zijn een verzonnen groep. De reden van hun bestaan is het vernietigen van Israël”, zei hij in 2014.

22. Steve Ballmer (33 miljard)

Ballmer was van 2000 tot 2014 de directeur van Microsoft na een lange carrière binnen het bedrijf. Hij begon in 1980 bij de softwaregigant, vijf jaar na de oprichting. Ballmer was pas de dertigste werknemer van het bedrijf en werd de eerste manager. Tijdens zijn loopbaan stond de Amerikaan onder meer aan het roer van verschillende takken binnen Microsoft om in 2000 het stekje van Gates over te nemen.

Dat Ballmer bij het bedrijf van Bill Gates aan de slag ging, was geen toeval, de heren gingen samen naar Harvard. In tegenstelling tot zijn voorganger is de voormalige Microsoft-CEO een man die recht voor de raap is en boude uitspraken niet schuwt. Zo noemde hij ooit besturingssysteem Linux een kankergezwel en lachte hij publiekelijk met de aankondiging van Apples telefoon. “Er is geen enkele kans dat de iPhone ook maar een marktaandeel van betekenis krijgt. Geen enkele kans. Het is een 500 dollar gesubsidieerde telefoon”, klonk het.

In hetzelfde jaar dat Ballmer vertrok bij Microsoft kocht hij de Amerikaanse basketbalclub Los Angeles Clippers voor twee miljard dollar. Hij richtte ook de website usafacts.org op, waar wordt uitgelegd waaraan de Amerikaanse regering geld uitgeeft en hoeveel.

23. Li Ka-shing (31 miljard)

© AFP

What’s in a name? Met een geschat vermogen van 31 miljard euro heeft Ka-shing meermaals de kassa horen rinkelen. Li begon nochtans bescheiden in het zuiden van China, en verliet op zijn twaalfde zijn school om zijn familie te helpen. In 1950 richtte hij een fabriek op waar plastic gefabriceerd wordt en hij slaagde erin dat bedrijf te doen uitgroeien tot een vastgoedimperium.

De holding van Li, CK Hutchison, is onder meer eigenaar van het Kruidvat.

Vanwege zijn zakeninstinct wordt de inmiddels 90-jarige Li ook wel Superman genoemd. In maart van vorig jaar kondigde Li aan te stoppen als voorzitter van zijn imperium. Zijn oudste zoon Victor neemt de honneurs waar.

24. Hui Ka Yan (27 miljard)

Hui mogen we gerust een expert in staal noemen. Hij groeide op in een dorp op het Chinese platteland. Na zijn middelbare school werkte hij tien jaar in een staalfabriek. Na enkele andere banen, waarin hij onder meer ervaring als manager opdeed, richtte Hui in 1996 Evergrande Real Estate op. Dat conglomeraat is inmiddels uitgegroeid tot één van China’s grootste vastgoedbedrijven.

Hui is getrouwd met Yang Huiying. Hij ontmoette zijn echtgenote in de staalfabriek.

25. Lee Shau Kee (27 miljard)

Net zoals veel andere personen op deze lijst is Lee een echte self-made man. Hij komt uit een arm gezin dat moeite had om rond te komen. De zakenman uit Hongkong vergaarde zijn kapitaal onder meer met vastgoed en gas. Dat Lee zijn vak verstaat, blijkt wel uit zijn bijnamen: ‘de Warren Buffett (nummer 3 op deze lijst, nvdr.) van Hongkong’ en ‘de Aziatische koning van de beurs’.

26. Wang Jianlin (26 miljard)

© Belga

Jianlin is de man achter de Wanda Group, het grootste vastgoedbedrijf van China. Het conglomeraat heeft eveneens het Amerikaanse AMC, de grootste bioscoopketen ter wereld, in zijn portfolio. Daarnaast heeft Jianlin via zijn bedrijf ook een vinger in de pap in verschillende sportbranches. Zo is hij voor 15 procent eigenaar van de Spaanse voetbalclub Atlético Madrid en werkt de internationale wielerorganisatie UCI nauw samen met de Wanda Group, die onder meer de Tour of Guangxi organiseert.

“Wielrennen is een van de oudste sporten ter wereld, het was al opgenomen in een van de eerste Olympische Spelen”, zei Jianlin eind vorig jaar voor de camera van Sporza. “Wanda wil als een van de grootste bedrijven in de wereld van wielrennen een grote sport maken in China. We hopen ook dat de Tour of Guangxi naast de Tour de France een van de grootste wielerevenementen ter wereld wordt.”