Julian Alaphilippe behoudt het geel maar past voor bijkomende interviews: “Rustige dagen zijn er niet in de Tour”

© AFP

De gele trui van Julian Alaphilippe kwam dinsdag niet in gevaar in de sprintetappe naar Nîmes. “Alweer een dagje extra in het geel”, reageerde de kopman van Deceuninck - Quick-Step. Maar die gele trui en alle verplichtingen daarrond in de Tour de France beginnen te wegen. De Fransman gaf nog wel een kort flash-interview meteen na de streep maar verzaakte daarna voor andere interviews in de mixed zone.

Zie ook:

Onderschat de impact van de gele trui niet. Na elke rit wordt hij na de aankomst en de eerste interviews voor televisie (de flash-interviews) nog weg geloodst naar de “mixed zone” waar hij de overige televisiestations en de schrijvende pers te woord staat. Zo kan de gele trui vaak pas anderhalf uur later dan zijn ploegmaats naar zijn hotel gaan.

Maar na een dag in de hitte paste Alaphilippe daar deze keer voor. Niet onbegrijpelijk na twee hectische weken, twaalf dagen in het geel en een overgangsrit die door de verzengende hitte toch weer in de kleren kroop. Wetende dat vanaf donderdag wellicht een oorlog wacht in de Alpen, was wat extra rust meer dan welkom.

“De dagen zijn lang hier”

Maar onderweg kwam Alaphilippe dinsdag dus niet in de problemen. “Al zijn er geen rustige dagen in de Tour. Het was wel een goede zaak dat de vroege vlucht snel tot stand kwam. Daarna was het vrij kalm in het peloton, al werd er snel gereden. In de finale was er toch weer nervositeit, vooral door de wind en gebeurden er enkele valpartijen. Ik ben blij dat ik ongedeerd over de finish kwam.”

En dan was er de hitte nog. “Het was echt warm, daar hadden we ons aan verwacht en uiteindelijk is het voor iedereen in het peloton hetzelfde. Je moet je aanpassen. Ik heb ongelooflijk veel ijsblokjes in mijn nek gegooid tijden de rit. Ik probeerde ook genoeg te drinken en het is ook belangrijk om niet te vergeten om voldoende te eten. Al bij al kwam ik de dag goed door.”

“Dagen waarop je kan recupereren zijn er niet in de Tour, maar het was toch minder lastig dan andere dagen. De dagen zijn lang hier, met ook nog mijn verplichtingen na de etappe. Dus wordt het zaak om toch zo goed mogelijk te recupereren.”

En weg was hij, voor wat extra rust. En deze keer drongen de Fransen ook niet aan, want een Franse gele trui mag toch net wat meer.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen