© Photo News

Renners lijden onder loden hitte in Tour, Steven Kruijswijk pleit voor maatregelen: “Belangen zijn blijkbaar te groot”

De Nederlander Steven Kruijswijk vindt dat de organisatie van de Tour de France voortaan maatregelen moet nemen bij extreme temperaturen. De kopman van Jumbo-Visma opperde na de zestiende etappe onder meer om vroeger te starten of de etappe in te korten. “Je ziet dat overal maatregelen worden genomen, maar wij gaan gewoon door”, zei de nummer drie van het klassement aan de finish in Nîmes.

LEES OOK. ANALYSE. Wielrennen is een zomersport, maar moeten er slachtoffers vallen vooraleer ze ingrijpen?

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Zie ook:

De renners moesten dinsdag 177 kilometer afleggen terwijl de temperatuur in het zuiden van Frankrijk opliep tot bijna 40 graden . “Ik las berichten over code oranje, code geel. Maar waarschijnlijk geldt dat niet voor de Tour de France. Wij gaan gewoon door. Dat is best apart, want dit lijkt me niet helemaal gezond”, aldus Kruijswijk. “Hier valt bijna niet tegenop te drinken. Je moet echt zuinig zijn met je krachten en jezelf goed verzorgen, want dit hakt erin. Iedereen stond bij de start al te zweten. Het is ook niet zo dat we lekker om 8.00 uur ‘s ochtends starten. Nee, wij starten op het heetst van de dag. Sporten is gezond, maar in deze situatie waarschijnlijk iets minder.”

Kruijswijk benadrukt dat hij ook geen pasklare oplossingen heeft. “Ik snap dat het niet makkelijk is. Dit is ook het spelletje, drie weken fietsen hakt erin, dat hoort bij de Tour. Maar het moet wel verantwoord blijven. Blijkbaar zijn de belangen toch te groot om al eerder op de dag van start te gaan. Dan is de Tour de France toch net wat groter. Maar ik vind wel dat in de toekomst bij zulke temperaturen ook aan de gezondheid van de renners moet worden gedacht. We zijn er allemaal doorheen gekomen, gelukkig was de etappe ook redelijk vlak. Maar we moeten niet te veel van zulke dagen hebben.”

“Hopelijk wordt tijdslimiet in Alpen aangepast”

Kruijswijk is niet de enige die hoopt op de mildheid van ASO de komende dagen. “Ik hoop dat de tijdslimiet in de Alpen een beetje wordt aangepast”, aldus Jasper De Buyst. “Anders wordt het wel heel zwaar om op tijd te finishen.”

Renners dragen ijsvesten voor de start en meteen na de etappe, kieperen ijsblokjes in hun helm en bij Team Sunweb worden zelfs ijspanty’s met ijsblokjes gevuld, die dan later om de nek van de renners worden gehangen. Het is zaak om creatief te zijn in deze Tour en het lichaam te verkoelen. “Ik heb de tel niet bijgehouden hoeveel bidons ik heb gedronken en over mijn hoofd heb gekapt”, zegt De Buyst. “Het is heel heet.”

LEES OOK. Renners zijn inventief om afkoeling te krijgen op de fiets

Ook Tiesj Benoot had het lastig. “Ik ben een ‘zoute zweter’. Dat betekent dat ik heel veel zout verlies als het warm is. Ik kan dat eigenlijk fysiologisch gezien niet aanvullen, dus moet je echt op de limiet gaan aanvullen, de grens opzoeken met je maag, want anders krijg je daar weer problemen. Bij mij is dat ongeveer drie bidons per uur. Maar ik denk dat ik toch nog redelijk uitgedroogd ben nu. Af en toe leg je wat ijs in de nek, maar dat zijn allemaal druppels op een hete plaat.”

“Het is voor iedereen super warm in het peloton”, aldus Tim Wellens, die kampt met een hitteprobleem. “Ik zag heel wat renners water over hun hoofd gieten. De temperaturen zijn op het randje, maar het is nog net te doen. Ik heb het aantal bidons dat ik heb gebruikt niet geteld, maar het waren er heel veel. Ik ben wel heel blij voor Caleb Ewan, hij is de beste sprinter in dit peloton.” .

(belga)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer