Boeren en andere gebruikers van agrarische gebieden houden zondag protestwandeling door Antwerpen: “Betutteling moet stoppen”

Antwerpen -

Een, naar eigen zeggen, flinke delegatie van boeren en andere landelijke organisaties gaat zondag demonstreren in Antwerpen. In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni willen de deelnemers opnieuw hun plaats in het agrarisch gebied claimen.

Patrick Van de Perre

Behalve de Farmers Defence Force Belgium, het broertje van de gelijknamige Nederlandse moederorganisatie, nemen ook Hubertusvereniging Vlaanderen en enkele kleinere organisaties zoals De Zwarte Specht, dat meer algemeen opkomt voor de belangen van mensen op het platteland, deel aan de betoging.

De organisatoren verwachten dat er behalve de eigen leden ook vissers, jagers, ruiters, recreanten en zelfs liefhebbers van motorsport naar Antwerpen zullen afzakken. “Eigenlijk alle mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij of een band hebben met het platteland”, zegt Bart Coninckx van De Zwarte Specht.

“Eigenlijk alle mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij of een band hebben met het platteland, zijn welkom”

Bart Coninckx

De Zwarte Specht

Het zwaartepunt bij de demonstranten ligt hoogstwaarschijnlijk bij de boeren die zijn aangesloten bij de Farmers Defence Force Belgium. Voorzitter Bart Dickens noemt de bijeenkomst een wake-upcall voor de politiek. “Er moet er een einde komen aan de betutteling en de overregulering vanuit Brussel.”

Stikstofakkoord

Bart Dickens heeft in het Turnhouts Vennengebied een landbouwbedrijf met een stuk of 140 melkkoeien en is bij het grote publiek bekend als één van de leiders tijdens de blokkades van de boeren in havens en op snelwegen. Vooral het stikstofakkoord binnen de Vlaamse Regering, begin dit jaar, zette veel kwaad bloed bij de boer.

“Wij opereren vooral op en rond natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Dat gebied wordt gebruikt door verschillende soorten mensen. Vissers, jagers en, ja, ook motorcrossers”

Bart Coninckx

De Zwarte Specht

Die verontwaardiging wordt gedeeld door De Zwarte Specht. “Wij opereren vooral op en rond natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Dat gebied wordt gebruikt door verschillende soorten mensen. Vissers, jagers en, ja, ook motorcrossers. Wij pleiten ervoor dat dit gebied door zo veel mogelijk mensen kan blijven gebruikt worden”, zegt Bart Coninckx.

De demonstratie vindt zondag 19 mei plaats en begint op het Koningin Astridplein. Vandaaruit is een wandeling gepland naar het Steenplein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen