Nederland deed melding van onveilige sfeer tijdens Songfestival

Nieuws
Nederland heeft vrijdag een officiële melding gedaan bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival over een onveilige sfeer achter de schermen bij het evenement. AVROTROS bevestigt dit aan het ANP na een bericht van NU.nl.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 17:52
Afbeelding
beeld anp

De nieuwssite meldt dat vooral in de delegatiebubbel een onveilige sfeer heerste, waarover diverse artiesten na afloop hebben geklaagd. Onder anderen de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hebben zich hier kritisch over uitgelaten. AVROTROS bevestigt dit beeld en heeft op 10 mei melding gemaakt bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival. De omroep wilde geen verdere details geven.

De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een sterke confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren.

Vrijdag kwam ook het nieuws naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar een incident waarbij Joost Klein betrokken was achter de schermen. Inmiddels heeft de politie het onderzoek overgenomen, maar de EBU besloot hem naar aanleiding daarvan wel al te diskwalificeren voor de finale van zaterdagavond. De politie in Zweden heeft laten weten te verwachten dat Joost Klein vervolgd wordt voor het bedreigen van een cameravrouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

Afbeelding

Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1.

Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.

Afbeelding

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

Afbeelding

Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).