© BART VAN DEN LANGENBERGH

Investering van honderdduizenden euro’s in hoogtechnologisch labo: “Dit zet de Kempen weer op de kaart”

De ingebruikname van een 3D meetmicroscoop is de start van een nieuw hoogtechnologisch labo in de Open Manufacturing Campus (OMC) op de site van Philips Lighting in Turnhout. “Voor bedrijven uit de buurt komen hightech apparaten binnen hun bereik”, zegt Marc Corthout van OMC.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Sinds de opstart van OMC in 2015 heeft al een twintigtal bedrijven met 200 werknemers een intrek genomen in de kantoor- en productieruimten op de site van Philips Lighting in Turnhout. Leegstaande productiehallen van Philips worden door OMC verhuurd aan vooral hoogtechnologische bedrijven.

OMC heeft er met een nieuw hightech labo een extra troef bij. Het labo, dat begin 2019 volledig geïnstalleerd moet zijn, beschikt over geavanceerde meetapparatuur, een gesofisticeerd laserlabo, een goed uitgeruste werkplaats en ervaren experten. De realisatie van dit labo maakt deel uit van het project FOKUS, wat staat voor de Fabriek van de Toekomst Ontwikkelen uit Kennisbundeling en Samenwerking. FOKUS kan rekenen op Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland en van de provincie Antwerpen. Er worden in Vlaanderen en Nederland zeven kennislabo’s voor hightech maakbedrijven opgestart.

“Zo’n labo op onze site in Turnhout is iets wat we al van bij de start van OMC voor ogen hadden”, zegt Marc Corthout, directeur bij OMC. “Het is goed nieuws voor bedrijven uit de buurt, want door dit project komen hightech apparatuur en kennis meer binnen hun bereik. Het is ook goed nieuws voor OMC omdat we met dit labo onszelf op de kaart zetten.”

Tiende van mensenhaar

De aankoop van een digitale 3D meetmicroscoop is een eerste realisatie van het labo. Deze microscoop kan een gaatje van minder dan een honderdste van een millimeter precies nameten. Twee OMC-bedrijven Eye-Tec en Absolem ProLab werken samen voor lektesten van steriele ampullen en spuiten voor de farmasector. “Met onze laserapparatuur kunnen we gaatjes boren in glas die een tiende van een mensenhaar doormeter hebben”, schetst Bruno Dejaeghere van Absolem. “Dat minuscuul gaatje precies nameten, was een nog moeilijkere opgave. Maar de nieuwe 3D meetmicroscoop van FOKUS zorgde voor de doorbraak.”

Met het hightech labo op OMC in Turnhout is een totale investering van 347.499 euro gemoeid. Europese steun is goed voor 50 % van de kosten of 173.749 euro. De provincie Antwerpen doet daar nog eens 34.749 euro bovenop, wat de totale toelage brengt op ruim 208.000 euro.

“Dit project kan de Kempen weer op de kaart zetten als innovatieregio”, zegt Peter Bellens (CD&V), gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Ook kmo’s moeten kunnen profiteren van Europese subsidies. Grote bedrijven hebben hun weg daarin al gevonden. Naast innovatie en ontwikkeling moeten nieuwe producten ook succesvol op de markt gebracht worden. Ook daar hebben ondernemers hulp bij nodig.”