Na lange stilte geeft Turkse oppositie verlies toe

CHP-kandidaat Muharrem Ince, die tijdens zijn campagne een nieuwe euforie bij oppositiegezinde burgers uitlokte, geeft zijn verlies toe in Ankara. © AP

De oppositie in Turkije geeft toe dat Erdogan en zijn alliantie de verkiezing in de eerste ronde gewonnen hebben. Aantijgingen over massale fraude zijn daarmee van de baan.

Giselle Nath

Deze morgen leek het even of alle oppositiekandidaten zich verscholen hadden. IJzeren dame Meral Aksener (rechts-nationalistische IYI) en vooral Muharrem Ince (links-republikeinse CHP) spraken zich na een verwarrende verkiezingsavond niet uit. En dat terwijl ze voor de verkiezingen wel beloofden om hardnekkig door te zetten, als er twijfel zou zijn bij de resultaten.

Die twijfel bestond gisteren wel, omdat staatsagentschap Anadolu de eindresultaten van de verkiezingen veel eerder dan gedacht vrijgaf. Terwijl de overheidsgezinde staatsmedia Erdogan al tot winnaar uitriepen, protesteerde het netwerk van verkiezingsobservatoren van de oppositie (Adil Secim) dat nog geen vijftig procent van de stemmen geteld waren. Erdogan zelf sprak nog steeds over ‘onofficiële’ resultaten, terwijl zijn supporters al feestvierden.

Op de middag gaf Ince dan toch toe dat president Erdogan de verkiezingen gewonnen had. De resultaten van Adil Secim verschillen niet significant van de officiële tellingen.

Nochtans waren er wel berichten over kiesfraude in bepaalde regio’s (de provincie Urfa), ook bevestigd door de internationale organisatie OVSE. De Turkse Hoge Kiesraad (YSK) zal die rapporten ook onderzoeken. Maar de kans dat die sporadische gevallen van stemfraude bepalend waren voor het nationale resultaat is zeer klein.

'Ik aanvaard'

Erdogan haalde in de presidentsverkiezingen 52 procent van de stemmen, Ince 30,15. ‘De verkiezingen verliepen niet onder eerlijke omstandigheden, maar Erdogan heeft gewonnen’ zei Ince. ‘Ik aanvaard dat resultaat.’

Ince waarschuwde wel dat het land een periode van eenmansheerschappij ingaat. De stilte van Ince leidde op sociale media tot de gekste samenzweringstheorieën. Sommigen opperden zelfs dat hij gegijzeld was of over zijn veiligheid onderhandelde. Daar blijkt dus niets van aan, al geven zulke geruchten wel de koortsachtige stemming in Turkije weer.

Erdogan moet verder met een land waar de vijftien miljoen mensen die voor Ince stemden (en de vele anderen die een andere oppositiekandidaat verkozen) hem absoluut niet meer vertrouwen of lusten.