Direct naar artikelinhoud
Sacha Baron Cohen

Sacha Baron Cohen zet kwaad bloed bij Amerikaanse politici

Wapenlobbyist Philip Van Cleave en Sacha Baron Cohen als de Israëlische anti-terrorist Erran Morad in 'Who is America?'Beeld Showtime

Het nieuwe programma Who Is America? van Sacha Baron Cohen zet kwaad bloed bij enkele gefopte politici. Onder meer Sarah Palin, Joe Walsh en Roy Moore zijn boos. En ook Dick Cheney werd om de tuin geleid. Deze keer is het niet Cohens alter ego Ali G die hen "onder valse voorwendselen" voor de camera haalt. Wel een handvol nieuwe, fictieve personages.

Het was alweer van Da Ali G Show in 2004 geleden dat de Britse komiek Sacha Baron Cohen een volwaardig tv-programma had gemaakt. Maar zondag ging het nieuwe Who Is America? van start, een reeks voor de Amerikaanse zender Showtime waarvoor Baron opnieuw in de huid kruipt van enkele fictieve, excentrieke personages. En in die hoedanigheid opnieuw politici in hun hemd zet.

Zo legde voormalig congreslid Joe Walsh uit aan CNN hoe Cohen hem er had ingeluisd om voor de camera het idee te verdedigen dat kleuters toegang moeten krijgen tot vuurwapens. Dat gebeurde in het programma-onderdeel 'Kill or Be Killed' waarin Cohen het personage Erran Morad speelt, een Israëlische anti-terreur expert, die een oplossing wil bieden voor de vele schietincidenten in Amerikaanse scholen.

"Cohen is een grappig man, maar hij laat mensen domme dingen zeggen, doordat hij hen zaken voorliegt", zegt Walsh op CNN. Aan Walsh – een groot verdediger van Israël – werd gezegd dat hij een award zou krijgen van een Israëlisch tv-station. "Nadat ze een interview hadden afgenomen, lieten ze me een tekst voorlezen van een autocue over enkele innovatieve producten die Israël heeft uitgevonden." Daarin was onder meer sprake van een vierjarig kind dat een terrorist op afstand hield met een wapen. "Ik dacht, dat is raar, maar het is Israël en Israël is sterk in defensie. Pas later hadden we door dat het opgezet spel was." Intussen riep hij op Twitter op om Showtime te boycotten.

Misselijkmakende humor

Walsh is maar een van de vele misnoegde 'gedupeerden'. Ook de Amerikaanse Sarah Palin is boos. Op Facebook deed ze eerder al haar beklag over de Brit, die haar "onder valse voorwendselen" zou geïnterviewd hebben. Zo zou Cohen zich voorgedaan hebben als Amerikaanse oorlogsveteraan die met Palin wou spreken. 

De voormalige gouverneur van Alaska vloog daarvoor speciaal naar Washington. Maar wanneer ze in de gaten kreeg dat het gesprek niet met een echte veteraan was maar met de komiek, liet ze het interview stopzetten. Nadien werd ze door mensen van het programma "bewust" naar een verkeerd vliegveld teruggebracht. "Ik behoor nu tot een lange lijst van Amerikaanse publieke personen die slachtoffer zijn van de valse, misselijkmakende 'humor' van de Britse 'komiek' Sacha Baron Cohen", zegt Palin. "Je mag politici en publieke figuren in de maling nemen zoveel je wilt. Maar hoe haal je het in je hoofd om de spot te drijven met de mensen die gevochten hebben voor hun land. Dat is ziek."

Palin deed Cohen op haar beurt een voorstel. Zo wou ze dat hij alle opbrengsten van zijn nieuwe tv-show doneert aan goede doelen en groeperingen die zich inzetten voor het welzijn van Amerikaanse oorlogsveteranen. Daarnaast eiste ze excuses, maar ook die komen er niet. Cohen reageerde op de heisa als een van zijn nieuwe typetjes, Billy Wayne Ruddick.

"Ik ben Dr. Billy Wayne Ruddick, founder/CEO/accountant of Truthbrary.org. Ik heb niet gezegd dat ik een oorlogsveteraan was. Ik was in dienst, in dienst van UPS wel te verstaan. Ik heb slechts een keer voor mijn land gestreden... Toen ik een Mexicaan neerschoot die op mijn terrein kwam. Toevallig kon ik net als onze geweldige president helaas niet in militaire dienst omdat er botsporen gevonden zijn in mijn testikels."

Gesigneerde waterboard kit

Ook de voormalige Republikeinse vice-president Dick Cheney zal binnenkort in het satirische programma opduiken. Eerder loste Showtime al een fragmentje waarin Cheney een ‘waterboard kit’ signeert. Een martelmethode die de Amerikaanse regering na de aanslagen van 9/11 legaliseerde. Intussen kwamen ook voormalig opperrechter van het Hooggerechtshof van Alabama Roy Moore, voormalig sheriff van Arizona Joe Arpaio en Florida-vertegenwoordiger Matt Gaetz naar buiten met een verhaal dat ze werden beetgenomen door de Britse komiek. 

Twitter bericht wordt geladen...

En laat net dat een oud trucje zijn van Cohen. Al twee decennia lang lokt hij onder meer politici in de val en laat hij ze zichzelf belachelijk maken voor de camera. Tot voor kort gebeurde dat vermomd als zijn alter ego's Ali G, Borat of Brüno. En anno 2018 doet hij dat als Billy Wayne Ruddick, Nira Cain-N'Degeocello, Rick Sherman of Erran Morad.