Neymar Junior zeeg theatraal neer als een kind. AFP

Groep E

Brazilië - Costa Rica 2-0

Tranen van opluchting

Zoals hij neerzeeg na de wedstrijd, minutenlang wenend. Zijn ploegmaats kregen Neymar Junior nauwelijks op de been. Het waren de tranen van de bevrijding. Want pas na de rust kon Brazilië wervelen. Eindelijk. Op het einde was er al een regenboog te zien. De topfavoriet is opgestaan.

Frank BUYSE

Aan de rust van de wedstrijd, die de Goddellijke Kanaries na het mager gelijkspelletje tegen Zwitserland moésten winnen, dacht de hele wereld al: het zal toch niet waar zijn? Een inspiratieloos Brazilië, Neymar voorop, had 45 minuten lang zijn tanden stuk gebeten op een taai Costa Rica, dat zelfs nog de beste kans van de eerste helft had versierd. Na favoriet Argentinië ook nog topfavoriet Brazilië op de rand van de uitschakeling? Na de teloorgang van Messi ook nog die van Neymar? Zou op dit WK al na de eerste ronde van de Heilige Drievuldigheid alleen maar Cristiano Ronaldo (grinnikend in zijn baardje wellicht) overblijven?

Wel/geen penalty

Maar na de rust schakelden de Goddellijke Kanaries wél een versnelling hoger. En raakte Neymar steeds beter in de wedstrijd. Een knap verdedigend Costa Rica kwam er nog wel eens uit, maar werd gaandeweg steeds meer weggespeeld door een almaar darteler, sneller en gretiger voetballend Brazilië. De ene kans na de andere volgde, maar de Costa Ricaanse doelman Navas gaf geen krimp en kreeg ook nog hulp van zijn lat. Maar dit was wel het sexy Brazilië dat iedereen wilde zien. In de 77ste minuut werd het helemaal sensationeel toen ref Kuipers eerst wel een strafschop gaf voor een armbeweging van González, maar op aangeven van de VAR en het bekijken van de beelden herriep de Nederlander zijn beslissing. Terecht, al toonde de Braziliaanse coach Tite achteraf geen gram begrip. Maar zijn team versaagde niet en schakelde nerveus nog een versnelling hoger. Costa Rica kreunde... en kraakte dan toch in blessuretijd. Eerst opnieuw Coutino, na een heerlijke collectieve aanval. En dan meteen daarna Neymar himself, in de 97ste minuut zowaar, de laatste goal ooit op een WK. Na die tweede helft was Neymar niet langer de flurk met het spaghetti al dente-kapsel - het was alweer ingekort – maar opnieuw El Rey. Toch al een beetje.

Emoties

Het was in de hele voetbalgeschiedenis nooit eerder gebeurd dat Brazilië vier keer na elkaar een WK-match niet kon winnen (op het WK 2014 verloor het de halve finale met 7-1 en de troostingfinale met 3-0 en in Rusland speelde het in de eerste match 1-1 gelijk) en dat gebeurde nu ook niet.

En dat zorgde voor heel wat emoties bij Neymar: hij, die jaarlijks 37 miljoen euro verdient, zeeg theatraal neer als een kind. De Brazilianen, helemaal in het blauw, waren dan toch geen simpele blauwe geschelpten, maar alweer een beetje Goddellijke Kanaries.

Brazilië: Alisson, Fagner, Silva, Miranda, Marcelo, Paulinho, Casemiro, Coutinho, Willian, Jesus, Neymar.

Costa Rica: Navas, Gamboa, Acosta, González, Duarte, Oviedo, Venegas, Borges, Guzman, Ruiz, Ureña.

Vervangingen: 46’ Willian door Costa, 54’ Ureña door Bolaños, 68’ Paulinho door Firmino, 75’ Gamboa door Calvo, 83’ Guzman door Tejeda, 93’ Jesus door Fernandinho.

DOELPUNTEN: 91’ Coutinho 1-0; 97’ Neymar 2-0.

Zwitserland dankt Shaqiri

Het had de wedstrijd van Aleksandar Mitrovic kunnen en moeten worden. Al na 6 minuten zette de ex-Anderlechtspits met een krachtige kopstoot Servië op voorsprong. In de tweede helft ontplofte de wedstrijd helemaal. Xhaka bracht de withemden langszij met ene heerlijke pegel. Vanaf dan werd het helemaal een spetterende match, met twee teams die voluit hun kans gingen. En met nog steeds een aartsgevaarlijke Mitrovic die op een gegeven moment door twee Zwitsers tegelijk werd neergetrokken. Een zuivere penalty, maar ref noch VAR zagen dat. In de slotfase viel de goal aan de overkant. Uitblinker Shaqiri (foto) ging op een counter als een razende aan de haal en maakte koel af. Daardoor heeft Servië op de slotspeeldag genoeg aan een gelijkspel tegen Costa Rica, Brazilië en Servië moeten onder elkaar uitmaken wie nog naar de achtste finales gaat. (fbu)

Servië: Stojkovic, Ivanovic, Milenkovic, Tosic, Kolarov, Tadic, Milivojevic, Milinkovic-Savic, Matic, Kostic, Mitrovic.

Zwitserland: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Shaqiri, Behrami, Dzemaili, Xhaka, Zuber, Seferovic.

Vervangingen: 46’ Seferovic door Gavranovic, 64’ Kostic door Ljajic, 73’ Dzemaili door Embolo, 81’ Milivojevic door Radonjic, 90+4’ Zuber door Drmic.

Doelpunten: 6’ Mitrovic 1-0, 52’ Xhaka 1-1, 90’ Shaqiri 1-2.

Gele kaarten: Milinkovic-Savic, Milivojevic, Matic, Mitrovic, Shaqiri.

Toeschouwers: 31 000 .

Scheidsrechter: Felix Brych (Dui).