De dierenmarkt lokt wekelijks veel bezoekers naar Mol.© Stef Geeraerts

Dierenmarkt Mol viert 140-jarig bestaan met dubbel gevoel: "Hopelijk kan ze blijven”

Mol -

De gemeente Mol vierde zondagvoormiddag de 140ste verjaardag van de dierenmarkt. Om de traditie extra in de verf te zetten, vond de markt uitzonderlijk plaats voor het Oud Gemeentehuis, de plek waar de markt ooit begon.

Stef Geeraerts

De verjaardag wordt met een dubbel gevoel gevierd. Woensdag besliste de commissie dierenwelzijn in het Vlaams Parlement dat de dierenmarkt vanaf 2026 nog maar acht keer per jaar georganiseerd mag worden. Als protestactie werden er zondag lege kooien uitgedeeld met de boodschap dat de traditie van de dierenmarkt bedreigd is. Ook de petitie, die nog tot en met 19 mei kan worden ondertekend, wist deze week heel wat extra handtekeningen te verzamelen.

Ondanks de teneur blijft het gemeentebestuur strijdvaardig. “We hebben de voorbije jaren sterk ingezet op het dierenwelzijn. Er geldt een uitgebreid marktreglement dat gecontroleerd wordt door onze marktleidster en de dierenartsen waardoor alles veilig en vlot verloopt”, zegt schepen van dierenwelzijn Wendy Soeffers (N-VA).

“We blijven strijdvaardig en blijven de druk opdrijven zodat onze markt ook in de toekomst kan blijven doorgaan”, vult Lieve Heurckmans (CD&V) aan.

Dierenarts Charlotte wordt door schepen Lieve Heurckmans (CD&V) en Wendy Soeffers (N-VA) in de bloemetjes gezet.© Stef Geeraerts

Om de 140-jarige traditie te vieren, werden verschillende festiviteiten georganiseerd waaronder een dierenzegening. “Het is de eerste keer dat ik dieren ga zegenen”, zegt priester Norbert Wauters. “In de katholieke kerk kan eigenlijk alles gezegend worden. De dieren krijgen wijwater op hun rug als symbool van Gods aanwezigheid. Franciscus, patroonheilige van de dieren, trok naar de wolf en sloot vriendschap met hem, waardoor de wolf bevriend raakte met de hele stad.”

Tania Huysmans en haar hond Billie zijn speciaal naar Mol gekomen voor de zegening. “Billie is inmiddels tien jaar, en we hopen dat hij nog lang en in goede gezondheid bij ons mag blijven. Mijn ouders wonen in Mol, maar ik ben verhuisd naar Antwerpen. De festiviteiten zijn een ideale gelegenheid om de gemeente nog eens te bezoeken.”

Priester Norbert zegent Billie, de hond van Tania.© Stef Geeraerts

Naast de dieren worden ook handelaars en dierenartsen in de bloemetjes gezet. Marktkramer Gust - al meer dan 60 jaar op de dierenmarkt - kreeg een symbolisch beeldje van een witte mol overhandigd. Samen met de inwoners van Mol en het gemeentebestuur pleit hij voor het voortbestaan van de dierenmarkt.

“We ondersteunen alle initiatieven omdat de dierenmarkt in Mol een goede reputatie heeft. Er is een dierenarts aanwezig en alles wordt gecontroleerd. Het is een spijtige zaak dat de dierenmarkt nog maar acht keer per jaar mag doorgaan”

Jinnih Beels

Vooruit

“De bezorgdheden die er zijn over het vervoer van de dieren slaan nergens op en hebben ook niets met dierenbescherming te maken,” zegt Gust. “Als je gaat vissen en elke keer opnieuw een vis vangt, of tijdens de paardenkoers met een zweep slaat, is er geen probleem, maar daar zit kapitaal. Het is jammer om vast te stellen dat niet iedereen ziet wat de waarde van de dierenmarkt voor het brede publiek is.”

Jinnih Beels van Vooruit kwam tijdens de verjaardag de handelaars een hart onder de riem stieken. “De beslissing die eerder deze week door de Vlaamse regering genomen werd over het voortbestaan van de dierenmarkt, roept veel frustraties op bij de lokale bevolking”, zegt Jinnih. “We ondersteunen alle initiatieven omdat de dierenmarkt in Mol een goede reputatie heeft. Er is een dierenarts aanwezig en alles wordt gecontroleerd. Het is een spijtige zaak dat de dierenmarkt nog maar acht keer per jaar mag doorgaan. Als je zo’n beslissingen neemt, is het belangrijk om de bevolking en het bestuur te bevragen, zodat de mensen zich niet bekocht of genegeerd voelen.”

Jinnih Beels, Zehra Ünlu en Wally Antonsson.© Stef Geeraerts

Na afloop van de feestelijkheden verplaatste iedereen zich naar de oude ambachtenmarkt, waar de Lichtaartse kloppers de toeschouwers lieten kennismaken met Middeleeuwse gebruiken. “We vertellen het verhaal van het boerenleven en hoe mensen van graan tot brood konden komen. Dat was een intensief proces. Met de dorsvlegels kloppen we het graan uit de korenaren. Tegenwoordig gebeurt dat automatisch met machines, vroeger gebeurde dat in verschillende stadia”, legt Vik Peeters uit.

De Lichtaartse Kloppers aan het werk.© Stef Geeraerts

Als protestactie werden er lege kooien uitgedeeld met de boodschap dat de traditie van de dierenmarkt bedreigd is.© Stef Geeraerts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER