Griepcijfers blijven stijgen, tot hoogste niveau in 5 jaar

De griep blijft stevig rondgaan. Het aantal patiënten met griepklachten is vorige week gestegen tot het hoogste niveau in 5 jaar. Er belanden ook fors meer grieppatiënten in het ziekenhuis. En er zijn dit jaar opvallend veel kinderen met griep.

De griepepidemie heeft ons land stevig in zijn greep. Dat blijkt het uit wekelijks rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

Vorige week gingen 926 patiënten per 100.000 inwoners met griepklachten naar de dokter. Dat is het hoogste aantal in 5 jaar.

"We zitten volop in de piekperiode van de epidemie", zegt viroloog Steven Van Gucht. "En het is een stevig seizoen. Er zijn momenteel 25 procent meer griepgevallen dan de piek vorig jaar."

Niet zeker of we de piek al bereikt hebben

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

Wat opvalt, is dat er dit jaar vooral veel kinderen tussen 0 en 14 jaar zijn met griep. Maar ook in de woonzorgcentra zijn er meer griepgevallen dan de vorige jaren.

"Soms met heel ernstige gevolgen", zegt Van Gucht. "Er overlijden al enkele weken meer mensen dan gemiddeld. Wat overigens niet ongewoon is tijdens een griepepidemie."

Volgens Van Gucht is het moeilijk te voorspellen of er de komende weken nog meer griepbesmettingen gaan zijn. "Het zou kunnen dat we de piek bereikt hebben, maar we gaan toch nog enkele weken moeten wachten voor we dat echt kunnen bevestigen."

Sinds 9 januari geldt code oranje voor luchtweginfecties in ons land. Mondmaskers zijn daardoor weer aanbevolen (maar niet verplicht) voor mensen met symptomen op drukke plaatsen, zoals het openbaar vervoer.

Verschillende ziekenhuizen hebben het mondmasker weer verplicht voor bezoekers, artsen en medewerkers.

Druk in de ziekenhuizen

Ook het aantal patiënten die met griep in het ziekenhuis belanden, is sterk gestegen. "Het is echt wel heel druk als gevolg van de griepepidemie", zegt Lieve Dhaene van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro.

"We vangen op dat er in sommige ziekenhuizen niet-dringende zorg wordt uitgesteld, maar het gaat zeker niet om alle ziekenhuizen."

Ook de huisdokters merken die piek op. Het aantal dokters dat aangeeft dat de werklast door consultaties voor luchtweginfecties hoog is, blijft stijgen. 74 procent van de dokters geeft aan dat de werklast hoog tot zeer hoog is. Midden januari was dat nog bij 6 op de 10 dokters het geval.

Het aantal besmettingen met RSV daarentegen (het virus dat bij baby's en jonge kinderen ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken) is vorige week weer onder de epidemische drempel gezakt. Dat zou kunnen betekenen dat de RSV-epidemie voor dit jaar voorbij is. 

PODCAST

Luister naar Het kwartier

De podcast van VRT NWS die elke dag een verrassende kijk geeft op 3 nieuwsverhalen.

Meest gelezen