© JVDP

Weg open naar volledige uitroeiing van hepatitis C

Voor het eerst sinds de verdwijning van polio, bijna vijftig jaar geleden, ligt de weg open om opnieuw een virale aandoening uit te roeien. Het gaat om hepatitis C, een infectieziekte die vooral de lever aantast. “Met een generatie nieuwe geneesmiddelen zijn we erin geslaagd om een groep hemofiliepatiënten, die voor 1989 massaal met hepatitis C besmet werden na mislukte bloedtransfusies, nagenoeg volledig te genezen”, zegt Frederik Nevens, hepatoloog aan het UZ Leuven. “Dit kan het begin van het einde betekenen van hepatitis C.”

Koen SNOEKX

Hepatitis C is een virus dat via besmet bloed het menselijk lichaam binnendringt en vervolgens de lever aanvalt. Mensen die het virus dragen, merken daar vaak jarenlang niets van. Maar bij de meerderheid van de besmettingen (tot 80 procent) krijgt het slachtoffer uiteindelijk toch te maken met een chronische leveraandoening en in een verder stadium cirrose of leverkanker. Zo is hepatitis C wereldwijd nog altijd een van de voornaamste oorzaken van leverkanker. In ons land zijn naar schatting 70.000 mensen met hepatitis C besmet, al is maar de helft daarvan op de hoogte.

Schandaal

Hepatitis C komt bijzonder vaak voor bij mensen die lijden aan hemofilie, een erfelijke ziekte waarbij het bloed niet goed stolt. Een bloedtransfusie kan soelaas brengen. Maar in de jaren tachtig hebben meer dan duizend hemofiliepatiënten via een transfusie besmet bloed met hepatitis C gekregen, omdat de infectieziekte toen nog niet bekend was. Het virus werd pas in 1989 ontdekt. “Van alle hemofiliepatiënten die voor 1989 een bloedtransfusie kregen, werd maar liefst 90 procent besmet met hepatitis C”, zegt professor Frederik Nevens, hepatoloog aan het UZ Leuven. “Het gaat hier om een van de grootste schandalen in de medische wereld. Een aantal van de patiënten liep destijds naast hepatitis C ook nog eens ongewild HIV op.”

Geen bijwerkingen

Dertig jaar later is er nu eindelijk een oplossing in zicht voor deze getroffen hemofiliepatiënten. “In het UZ Leuven en de UCL hebben we in totaal 170 hemofiliepatiënten getest op een nieuwe generatie geneesmiddelen voor hepatitis C, die heel snel werken en geen bijwerkingen meer vertonen”, zegt professor Frederik Nevens. “En wat bleek: meer dan 95 procent van alle geteste patiënten was na de medicatiekuur volledig genezen. We kunnen dus nu al zeggen dat hepatitis C volledig uitgeroeid kan worden bij hemofiliepatiënten. Dit opent meteen de deur voor de behandeling van alle hepatitis C-patiënten, zodat deze virale aandoening eindelijk kan uitgeroeid worden.”