Direct naar artikelinhoud
Post

Het jaar van bpost begon al zo slecht. En nu moeten er nog honderden mensen weg

Schoonmaak en catering worden geoutsourcet, staking die kan uitbreiden
Beeld Photo News

Een dure Amerikaanse overname, een beurscrash die 1,2 miljard euro aan waarde deed verdampen. En nu komt er nog een herstructurering bovenop, die honderden banen kost. Er was al een staking aangekondigd voor vandaag, vooral in Brussel en Wallonië. Die zou nu nog kunnen uitbreiden.  

Bpost wil in de komende twee jaar enkele honderden banen schrappen. Het gaat onder meer om het uitbesteden van de 'cleaning' en 'catering', vanaf eind 2020. Daar werkt een 300-tal mensen. In het contact center, dat onder meer vragen over de pakjes verwerkt, wordt er extra geïnvesteerd in automatisering. Hier zouden tot 130 banen verdwijnen.

De woordvoerster van bpost, Barbara Van Speybroeck, bevestigt de plannen, maar beklemtoont dat het overleg nog moet plaatsvinden. "We gaan nu verder rond de tafel zitten met de vakbonden om te praten over een sociaal plan." De herstructurering is nodig omdat bpost een bedrijf in volle verandering is, "met een forse daling van brievenpost en snelle groei van het aantal pakjes. Als we de tewerkstelling ook in de toekomst willen garanderen, moeten we nu handelen", luidt het.

Wrang

De vakbonden reageren misnoegd, ook al komt dit niet helemaal uit de lucht gevallen. "Er waren al geruime tijd geruchten over een herstructurering", aldus Annick Boon van ACV-Transcom. "We vinden het bijzonder wrang, zeker omdat het gaat om categorieën van personeel die de voorbije jaren al inspanningen hebben geleverd."

Marc De Mulder, voorzitter van VSOA: "Het komt er nu vooral op aan om ervoor te zorgen dat we voor de betrokken mensen een goede overgang kunnen bewerkstelligen." 

Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris van ACOD, is wel verbaasd over een aantal beslissingen. "De herstructurering in het contact center houdt verband met de verwachte verdere boom van de pakjesmarkt. Daar gaat men meer automatiseren. Maar je zou toch eerder aanwervingen dan ontslagen verwachten", schampert Nyns. "Het personeel kan nu al niet zijn verlofdagen opnemen."

'Met de boom van de pakjesmarkt zou je toch eerder aanwervingen dan ontslagen verwachten'
Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris ACOD

De hele herstructurering komt bovenop een uiterst slechte jaarstart voor bpost. Voor de overname van het Amerikaanse Radial, eind vorig jaar, betaalde bpost 700 miljoen euro. Maar nadien bleek snel dat de specialist in e-commerce niet volledig beantwoordde aan de verwachtingen. Een aantal lijken in de kast wogen op de winstverwachtingen, wat leidde tot de grootste beurscrash voor de Belgische postgroep sinds zijn notering. In maart verloor bpost in één klap een vijfde van zijn waarde, goed voor 1,2 miljard euro. Sindsdien kon het aandeel zich niet herpakken. Analisten zagen in de dure Amerikaanse overname een revanche van topman Koen Van Gerven omdat hij naast het Nederlandse Post.nl had gegrepen.

Geen crisissfeer

Toch hebben de vakbonden niet het gevoel dat er sindsdien een crisissfeer heerst. Jean-Pierre Nyns: "We hebben geen indicaties dat er nog meer op til is, eerlijk gezegd. Ik denk dat het ook nog te vroeg is om het proces te maken van de overname van Radial. Maar het helpt natuurlijk niet echt."

Eerder was door de christelijke vakbond al een stakingsaanzegging ingediend voor vandaag, vooral in Brussel en Wallonië. De bond verwijst voor zijn aanzegging naar het groeiende ongenoegen over onder meer het personeelstekort. "De situatie is zeer gespannen", zegt Annick Boon. Spontane acties in andere afdelingen en regio's worden nu niet uitgesloten. Maar wie staakt, wanneer en waar, is onduidelijk.