Vier meisjes zitten anderhalf uur vast in hoge attractie op openingsavond van Brugse Meifoor

De openingsavond van de Meifoor is niet rimpelloos verlopen: rond 16.15 uur raakten vier minderjarige meisjes vast op een attractie van 20 meter hoog. Een van hen verwittigde zélf alle ouders en de brandweer, die de jongedames uiteindelijk anderhalf uur later terug op de begane grond kreeg. “Excuses? We hebben onze 5 euro teruggekregen.”

Junior Verbeeke

Vier meisjes, onder wie twee 16-jarigen, genoten vrijdagnamiddag van de opening van de Brugse Meifoor. Ze besloten om een ritje te maken op de Heroes tower, een attractie van ongeveer 20 meter hoog met ronddraaiende schommels. Maar rond 16.15 uur viel de attractie plots stil. “Er stak er een sterke wind op”, aldus Elle Van Caeneghem (16), een van de vier meisjes die vast kwamen te zitten. “De attractie stopte onmiddellijk. Na vijf minuten kwam er nog steeds geen beweging in de stoeltjes. Uiteindelijk hebben we dan maar zelf de brandweer gebeld, want enkel de politie was ter plaatse. Een meisje achter ons begon te panikeren, dus haar ouders hebben we ook verwittigd.”

Wat bleek? Door de wind was het veiligheidsmechanisme van de attractie in werking getreden. Maar de operator in de cabine beneden wist daarna niet hoe ze de schommels opnieuw veilig liet zakken. De uitbater die de procedure wél kende, was op dat moment niet aanwezig. Hij stond op een andere kermis. “Bij aankomst hebben we de mensen van de attractie nog tien minuten gegeven om de inzittenden te laten zakken”, aldus Jeroen Bonte, postoverste van de Brugse brandweer. “Daarna is ons klimteam een reddingsactie gestart. We hebben de meisjes per twee naar beneden in veiligheid gebracht.”

(Lees verder onder de foto)

De Heroes Tower.© jve

Uiteindelijk waren alle inzittenden rond 17.45 uur uit hun penibele situatie bevrijd. Ze hadden ongeveer anderhalf uur vastgezeten. “Voor de zekerheid hadden we ook een ambulance gevorderd”, aldus Bonte. “Omdat het boven erg koud was, wilden we checken of de meisjes geen onderkoelingsverschijnselen vertoonden.” Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Na een korte check-up mochten de jongedames hun avond verderzetten. In goede gezondheid, maar wél stevig onder de indruk.

(Lees verder onder de foto)

De 16-jarige Elle Van Caeneghem was één van de inzittenden: “Eerst kon ik er nog om lachen, maar na een tijdje begon een meisje in een ander zitje te panikeren.”© JVE

Of de inzittenden nog snel op avontuur gaan op de kermis, valt te betwijfelen. Zij hebben er een mooie anekdote bij. “Eerst kon ik er nog om lachen”, vervolgt Elle Van Caeneghem. “Maar uiteindelijk bleef de attractie wel érg lang vastzitten. Daarom heb ik dan ook mijn mama gebeld. Schrik had ik niet echt, maar het was wel koud daarboven.” En excuses van de uitbaters? Die hebben de meisjes ook gekregen. “Ze gaven ons ook meteen onze 5 euro voor het ritje terug. Het is toch iets”, grijnst Elle.

De Meifoor is nog open tot en met zondag 12 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen