Hilde Crevits (CD&V) zakte voor Rerum Novarum af naar Lichtervelde.
Foto: VRT NWS

Hilde Crevits (CD&V) waarschuwt in Rerum Novarum-toespraak voor "afbraak van de sociale welvaartsstaat"

CD&V-minister Hilde Crevits waarschuwt voor de afbraak van de sociale welvaartsstaat. Dat zegt ze in een toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Crevits kant zich in haar speech onder meer stevig tegen het voorstel van de N-VA om werkloosheidsuitkeringen tot 5 keer toe niet te indexeren. Ze pleit daarentegen voor "meer mildheid en mededogen".

Vandaag is het niet alleen Hemelvaart, maar ook Rerum Novarum. Naar aanleiding van het feest van de christelijke arbeidersvereniging heeft CD&V-minister Hilde Crevits in Lichtervelde in haar kaarten laten kijken wat voor de christen-democraten prioritair is bij de komende verkiezingen.  

Werken moet lonen, klinkt het onder meer. Zodat we voldoende mensen aan het werk krijgen. "We worden de laatste dagen rond de oren geslagen met plannen en cijfers", hekelt ze. Weinig verrassend vindt ze dat enkel het plan van partijgenoot, federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem "robuust" genoeg is. 

Geen welvaart zonder welzijn

Hilde Crevits (CD&V)

Crevits pleit voor "hogere minimumlonen, een fiscale hervorming waarbij de belastingvrije som omhoog gaat en een aanpassing van de belastingschalen zodat iedereen minder personenbelasting betaalt. Niet enkel de hoogste lonen en de rijken, maar ook de hardwerkende middenklasse".

Daarnaast vraagt het CD&V-kopstuk meer tijd en zuurstof voor mensen die het moeilijk hebben. "Geen welvaart zonder welzijn", luidt het. Ze kant zich dan ook stevig tegen het voorstel van de N-VA om de leeflonen en uitkeringen tot 5 keer toe niet te indexeren. 

"We moeten op zoek naar nieuwe recepten", aldus Crevits die pleit voor "mildheid en mededogen". Bijvoorbeeld door een uitgebreider geboorte- en ouderschapsverlof. CD&V wil ouders 30 weken geboorteverlof geven, en ook grootouders zouden verlof moeten kunnen krijgen om voor de kleinkinderen te zorgen. De uitkeringen tijdens dat verlof mogen van CD&V ook omhoog.

CM-topman pleit voor meer levenskwaliteit

Ook het christelijk ziekenfonds CM viert vandaag Rerum Novarum. Topman Luc Van Gorp vindt onze gezondheidszorg te prestatiegericht, en ze heeft te weinig oog voor levenskwaliteit. Gezondheidszorg moet méér doen dan mensen genezen die ziek zijn, vindt CM.

De topman van het christelijk ziekenfonds zet zich intussen af tegen rechtse partijen die volgens hem de ziekenfondsen monddood willen maken. In de aanloop naar de stembusgang "regent het volgens de CM-topman "voorstellen om strenger op te treden tegen mensen die met tegenslag geconfronteerd worden, het een al 'flinkser' en rechtser dan het andere".

Het is absoluut de taak van de ziekenfondsen om op te komen voor kwetsbare mensen, zoals chronisch zieken, ouderen en personen met een handicap, besluit Van Gorp.

Bekijk: CM-topman Luc Van Gorp maakt zich zorgen over de nakende verkiezingen

Videospeler inladen...

ACV vraagt snelle regeringsvorming

Ann Vermorgen, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, gaf gisteren in Brussel haar eerste Rerum Novarum-toespraak. Daarin pleitte ze onder meer voor hogere lonen en een 5e week betaalde vakantie. Ze vindt ook dat er na de verkiezingen snel een nieuwe federale regering in de steigers gezet moet worden. 

Vermorgen roept op "om geen kostbare tijd te verliezen met politieke steekspelletjes" en om geen "zoveelste rondje staatshervormingsdebatten" op gang te trappen. Ze verwacht dat er voor het jaareinde een nieuwe federale regering staat, "met een goede samenwerking binnen de federale regering en met de andere beleidsniveaus".

Die nieuwe federale regering moet er volgens ACV zijn voor het jaareinde en moet rond drie perspectieven werken. Net als Crevits vindt de christelijke vakbond dat "werken moet lonen", zonder uitkeringen te verlagen en zonder indexsprongen. "Asociale bloeddorst heeft nog nooit iemand vooruit geholpen, integendeel", klinkt het.

ACV roept ook op de sociale zekerheid te beschermen. De staat heeft extra inkomsten nodig, maar die wil de vakbond halen uit een eerlijke belasting op vermogens en alle vermogensinkomsten.

Tot slot roept Vermorgen op tot werkbaar werk. Daarbij vraagt ze een recht op opleiding voor iedereen - ook in de kmo's - en herhaalt ze het pleidooi voor 25 dagen wettelijk verlof. Ook het tijdskrediet zonder motief mag voor de christelijke vakbond opnieuw ingevoerd worden.

Meest gelezen