ABN AMRO koploper in hogere AEX

Foto: ANP

De Amsterdamse effectenbeurs koerste vrijdag in de plus. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Positieve handelscijfers uit China en een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie steunden het sentiment. Daarnaast werd uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 548,33 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 820,51 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 1 procent. Londen won 0,1 procent. Het Britse pond werd duurder na het bereiken van een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de scheidingsvoorwaarden van de brexit.

Grootste stijger in de AEX was ABN AMRO met een winst van bijna 5 procent. Ook ING was in trek met een plus van 2,8 procent. Beleggers reageerden positief op de set nieuwe regels voor de kapitaaleisen van banken, het zogenoemde Basel IV-compromis. Volgens analisten vallen de nieuwe eisen gunstiger uit voor de banken dan gedacht.

Ook elders in Europa deden de banken goede zaken. Deutsche Bank en Commerzbank wonnen in Frankfurt rond de 3 procent. In Parijs stegen BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale tussen de 3,4 en 4,3 procent.

In de MidKap stond Arcadis onderaan met een verlies van 5,5 procent. Het advies- en ingenieursbureau zit veel dieper in de financiële problemen dan het aangeeft, aldus analist Teun Teeuwisse van TT Research tegen De Telegraaf. Arcadis laat desgevraagd dus weten zich niet in het door TT Research geschetste beeld te herkennen. Een woordvoerder wijst onder meer op de ,,sterke balans en goede cashflow” van het bedrijf.

BAM toonde wat het herstel met een plus van 2 procent. De bouwer verloor in de afgelopen twee handelsdagen ruim 25 procent na bekendmaking van een flinke tegenvaller bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden.

In Frankfurt zette Steinhoff de neergang voort met een verlies van 25 procent. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde de kredietwaardering van de verkoper van matrassen en huishoudelijke goederen met vier stappen tot rommelstatus. Het winkelconcern is in zeven dagen tijd 90 procent van zijn beurswaarde verloren vanwege een boekhoudschandaal en het vertrek van zijn topman.

De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1793 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 56,86 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 62,49 dollar per vat.