© david stockman

Totale maansverduistering te zien op 27 juli

Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen.

pvm

Het is volgens Mira al een drietal jaren geleden dat we een dergelijke spektakel is ons land nog konden meemaken. De volkssterrenwacht zal die avond zijn deuren openen van 22.00 uur tot ongeveer 01.00 uur ‘s nachts.

De verduistering start al wanneer de maan nog diep onder horizon steekt en is ons land pas te zien als ze opkomt, omstreeks 21.27 uur. Dat is nauwelijks enkele minuten voor het begin van de totaliteit van de verduistering. ‘Vanaf dan zullen we een mooi zicht hebben op de volledig verduisterde maan die dan heel subtiel rood-bruin kleurt, tot ze omstreeks 23.15 uur weer beetje bij beetje uit de aardschaduw tevoorschijn komt. Omstreeks 00.20 uur is het echte spektakel weer voorbij en de vollemaan weer op volle sterkte’, aldus Mira.

Bezoekers kunnen die avond op Mira niet enkel de verduisterde maan waarnemen met de vele aanwezige telescopen en krachtige verrekijkers. Er zijn tal van andere bezienswaardigheden aan de hemel te zien zoals de planeten Venus, Jupiter, Mars en de indrukwekkend mooie Saturnus.

‘Daarnaast zullen we ook het Internationale Ruimtestation zien overkomen en tonen we tal van nevels, sterrenhopen, dubbelsterren waar de zomerhemel zo rijk aan is’, aldus Mira. Alles zal ook live te volgen zijn op het YouTube-kanaal van Mira.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer