Luister naar

Yarden laat nabestaanden te veel betalen

Nieuws
Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden duizenden euro’s te veel betalen voor een uitvaart van overleden familieleden. Ondanks een uitspraak van de rechter, die in 2014 al oordeelde dat de extra kosten niet terecht zijn, lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie onder de bijbetaling uit te komen. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Volkskrant.
Gidi Pols redactie vk
vrijdag 22 september 2017 om 03:00

Amsterdam

De naheffing van Yarden raakt potentieel enkele honderdduizenden verzekerden die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten bij Yarden of bij de voorganger van Yarden, AVVL. Zo’n verzekering vergoedt geen geldbedrag, maar in de polis gespecificeerde uitvaartdiensten, zoals een kist, en een volgauto, rouwkaarten. De verzekeraar betaalt die diensten, ongeacht de kosten. Het risico dat de uitvaartkosten hoger uitvallen dan ingeschat, ligt daardoor bij de verzekeraar.

Yarden, dat AVVL in 2001 overnam, wilde in 2007 van dit risico af en liet de polishouders weten dat de nieuwe verzekering een pakket uitvaartdiensten ter waarde van maximaal 3733 euro zou dekken. De nabestaanden moeten de diensten dan wel afnemen bij een uitvaartverzorger die een contract heeft met Yarden. Willen zij een andere uitvaartverzorger, dan krijgen zij maximaal 2304,78 euro vergoed. ‘Dit bedrag correspondeert met het pakket van diensten dat u destijds afgesloten heeft’, schreef Yarden de polishouders in april 2007. ‘Het belangrijkste voor u is dat uw nieuwe verzekering geen nadelen oplevert.’

piramidespel

Financieel directeur Klaas de Boer van Yarden legt uit dat AVVL een vereniging was. De leden daarvan besloten zelf wat de rechten en kosten van een naturapolis waren. ‘Verenigingen als AVVL hebben te veel rechten toegezegd. De kosten voor een uitvaart gingen omhoog, maar de verzekeringspremie bleef gelijk. De nieuwe leden betalen daardoor de uitvaart van de bestaande polishouders. Het was net een piramidespel.’

Door het veranderen van de polisvoorwaarden kwam het risico van prijsverhogingen in zijn geheel bij de verzekerden te liggen. Dat pakte slecht uit, omdat die de laatste jaren veel duurder zijn geworden. Het standaardpakket bij Yarden, dat behalve uitvaartverzekeraar ook uitvaartverzorger is, kostte in 2007 dus 3733 euro. Inmiddels is de prijs ruim 6000 euro. Nabestaanden moeten dus fors bijbetalen. Al in 2007 adviseerde de geschillencommissie voor financiële dienstverleners Kifid Yarden de ongunstige omzetting ongedaan te maken voor alle 60.000 verzekerden die bezwaar hadden gemaakt. Die kregen daarop een zogenoemde ‘keuzebrief’, waarin stond dat hun nabestaanden voor het oude natura-uitvaartpakket mogen kiezen ‘ongeacht de kosten van dat pakket’.

Yarden volgde de aanbeveling van het Kifid met tegenzin op, zegt Yarden-bestuurder De Boer nu: ‘We vinden dat de mensen die een naturaverzekering hadden, meer krijgen dan waar ze recht op hebben. Ze hebben daar gewoon niet voor betaald.’

Ondanks de keuzebrief van 2007 krijgen nabestaanden nog steeds rekeningen van duizenden euro’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.