maandag 18 december 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De uitdrukking ‘over de koppen lopen’ was gisteren op zijn plaats in de Hasseltse Demerstraat. Raymond Lemmens

Massaal veel shoppers zorgen voor omzetstijging

“Eindejaarsrush is ingezet”

HasseltOok in het webshoptijdperk blijft de fysieke winkelstraat dé plaats om cadeautjes te kopen. De tweede koopzondag van de eindejaarsperiode trok - in tegenstelling tot de eerste die door het slechte weer in het water viel - massaal veel volk. Met omzetstijgingen tot 10 procent tot gevolg.

Wie Hasselt gisteren binnenreed, zag het al: files bij alle ondergrondse parkings, de park&rides buiten het centrum al even druk, de pendelbusjes van De Lijn die hun handen vol hadden.

Geen wonder dus dat er bijzonder veel volk op de been was in de grote winkelstraten. “Het was enorm druk”, zegt Karine Valy, voorzitter van de Handelaars Centrum Hasselt. “Vorige zondag was het weer spelbreker, maar nu waren de mensen echt wel op cadeautjesjacht. Het viel op dat de shoppers naar dit weekend hadden toegeleefd. En wat ook opviel: er waren veel toeristen op de been, mede dankzij Winterland. We hebben opvallend veel Oost- en West-Vlamingen over de vloer gekregen.”

We hebben opvallend veel Oost- en West-Vlamingen over de vloer gekregen Karine VALY Voorzitter Handelaars Centrum Hasselt

Accessoires

Ook in Maasmechelen Village, traditioneel meer op fashion gericht, zagen ze meer volk dan op gemiddelde zondagen. “De eindejaarsrush is duidelijk ingezet”, zegt directeur David Winkels. “De mensen zijn op zoek naar cadeautjes en kopen vooral accessoires zoals horloges en juwelen.”

Meer volk betekent, ondanks de opmars van de webshop, ook nog altijd meer omzet. Volgens Karine Valy ging het in Hasselt om een omzetstijging tot 10 procent. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) stelt dezelfde tendens vast. Uit een telefonische rondvraag bij handelaars concludeerden zij dat de gemiddelde omzetstijging zo’n 8 procent bedroeg.

“Dat resultaat is uitstekend, zeker omdat de laatste koopzondag voor Kerstmis het ook de vorige jaren steevast goed deed”, klinkt het bij het NSZ. “Ook volgende zondag (24 december) zullen heel wat winkels open zijn, wat positief is voor lastminuteshoppers die nog op zoek moeten naar een cadeau voor onder de kerstboom.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws