Direct naar artikelinhoud
gezondheid

App vertelt je wanneer je vruchtbaar bent

► Een jongedame meet haar temperatuur met de thermometer van Natural Cycles. Die communiceert met de app op je smartphone, die je vertelt of je vruchtbaar bent of niet.Beeld rv

De Zweedse anticonceptie-app Natural Cycles heeft 25 miljoen euro opgehaald in een tweede investeringsronde. De hormoonvrije methode wil vrouwen een alternatief bieden voor de pil. Het pilgebruik is in België de laatste jaren gedaald.

Hoogleraar gynaecologie Bart Fauser (UMC Utrecht) voorspelt de komende jaren nog een verdere daling, omdat de bijwerkingen van het voorbehoedmiddel steeds meer vrouwen tegenstaan.

De anticonceptiemethode Natural Cycles werkt op basis van het dagelijks meten van de lichaamstemperatuur van de vrouw. Die varieert gedurende haar menstruatiecyclus; tijdens en na de eisprong is hij hoger. Met behulp van een algoritme toont de app per dag een rood of een groen bolletje: rood voor vruchtbare dagen en groen voor niet-vruchtbare dagen. Volgens Natural Cycles gebruiken ruim een half miljoen vrouwen in meer dan 160 landen de app. De meesten van hen zijn tussen de 25 en 35 jaar oud.

De investering van 25 miljoen euro werd geleid door het Zweeds-Nederlandse EQT Ventures. Dit fonds is opgezet door Kees Koolen, oprichter van reiswebsite Booking.com. In juli van dit jaar haalde de app al 5 miljoen euro op. Het bedrijf wil het opgehaalde geld gebruiken voor onderzoek, marketing en het aannemen van extra personeel.

In België heeft de pil de laatste jaren terrein verloren: tussen 2004 en 2015 daalde het gebruik met 8 procentpunten. "De tolerantie voor bijwerkingen neemt af", verklaart Fauser. "Vrouwen voelen zich er niet honderd procent goed bij en lezen in de krant meer over de risico's en bijwerkingen." Gebruik van het hormoonspiraaltje is toegenomen.

Temperatuurmeting wil vrouwen alternatief bieden voor pil
Beeld rv

Ineke van der Vlugt, programmacoördinator bij Rutgers, het Nederlandse Kenniscentrum voor seksualiteit, vindt "het denkbaar dat het pilgebruik afneemt, omdat vrouwen na een paar jaar slikken soms voor een andere, duurzamere methode kiezen. Zeker voor vrouwen die roken of overgewicht hebben, is de pil niet altijd aan te bevelen vanwege een verhoogd risico op trombose."

Tot februari van dit jaar mocht Natural Cycles niet verkocht worden onder de noemer 'anticonceptie'. De Zweedse medische autoriteit Läkemedelsverket sommeerde Natural Cycles eind 2015 alle referenties aan 'anticonceptie' van de site en uit de app te halen. Zonder officiële certificatie mocht het bedrijf niet de suggestie wekken vrouwen te beschermen tegen zwangerschap. Als gevolg hiervan halveerde de omzet.

'Temperatuurmeting is een beduidend minder betrouwbare methode dan bijvoorbeeld de pil'
Bart Fauser, hoogleraar Gynaecologie

In februari werd de temperatuur-app in de EU alsnog gecertificeerd als anticonceptie. Het bedrijf heeft ook bij de Food and Drug Administration (FDA) van de VS een verzoek ingediend de app als voorbehoedmiddel te mogen aanprijzen.

Toch vindt ook Van der Vlugt het predicaat anticonceptie 'gevaarlijk' voor dit voorbehoedmiddel. "Wij zouden dit niet definiëren als anticonceptiemethode. Met deze app weet een vrouw weliswaar wanneer ze vruchtbaar is, maar op die dagen moet ze er dan toch altijd andere anticonceptie naast gebruiken."

Ouderwetse methodes

Ook Fauser vindt temperatuurmeten een "beduidend minder betrouwbare methode dan bijvoorbeeld de pil. Maar vrouwen kiezen door negatieve bijwerkingen van hormonen steeds vaker voor ouderwetse methodes als het condoom en temperatuurmeten."

De hoogleraar pleit voor meer onderzoek naar nieuwe voorbehoedmiddelen. "Hormoongebruik om zwangerschap te voorkomen is een concept dat nu bijna 100 jaar oud is en de anticonceptiepil is sinds begin jaren 60 op de markt. Het middel is niet erg specifiek en het is tijd voor iets nieuws. Een methode die gerichter werkt."

Ongeveer een kwart van de gebruikers van Natural Cycles gebruikt de app juist als ze zwanger willen worden, dus om te achterhalen wanneer ze vruchtbaar zijn.