Direct naar artikelinhoud
fotografie

Dwangsom dreigt voor "verwarrende" expotitel

Dwangsom dreigt voor "verwarrende" expotitel
Beeld rv

Het Musée de la Photographie Charleroi dreigt met dwangsommen als de Brusselse Recyclart de titel Musée de la Photographie de Bruxelles blijft gebruiken voor hun tentoonstelling. Omdat de naam voor "verwarring" zou zorgen.

De fotografen en curatoren die meewerken aan de reizende tentoonstelling Musée de la Photographie de Bruxelles verweren zich nu en vragen in een open brief om de klacht te laten vallen, zodat hun project kan blijven bestaan. De advocaten van het Musée de la Photographie Charleroi dreigen met een gerechtelijke procedure en eisen 500 euro telkens Recyclart het artistiek project wil tonen, communiceren of erover publiceert, klinkt het in de brief. "Dat is geld waarover Recyclart niet beschikt."

De tentoonstelling Musée de la Photographie de Bruxelles/ Museum van de Fotografie van Brussel zet het werk van meer dan 100 Belgische fotografen in de kijker. Daarbij horen ook gerenommeerde namen als Max Pinckers, Bieke Depoorter, Lara Gasparotto, Dries Segers en Sebastien Van Malleghem. Het project startte in juni in Recyclart als een eendaagse expo en deed sindsdien ook Gent en het Brusselse Wiels aan. Toen al kregen de organisatoren een officieel schrijven van het Musée de la Photographie Charleroi om de naam van het project te veranderen. "Omdat we het recht niet hadden de naam te gebruiken", klinkt het in de open brief van de deelnemers, die nu "schrikken van de geldeis".

'Het kan toch niet dat een instituut als het Musée de la Photographie Charleroi over een kleinschalig, creatief initiatief als dit struikelt?'

De fotografen en curatoren benadrukken dat zij geen enkele ambitie hebben om zich voor te doen als erkend fotomuseum. "Het project denkt daarentegen wel na over hoe je in een openbare ruimte kunstwerken op een originele manier kunt samenbrengen en tonen aan een (nieuw) publiek." Dat project dreigt nu afgestraft te worden. "Het kan toch niet dat een instituut als het Musée de la Photographie Charleroi over een kleinschalig, creatief initiatief als dit struikelt?"

Monopolie

Op welke juridische grond het Musée de la Photographie Charleroi zich beroept is onduidelijk. Het museum was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Aan de omroep RTBF laat het weten dat er pas later deze week wordt gecommuniceerd. Volgens experts in merkenrecht gebeurt het nog dat instanties dreigen met vervolging om zo een monopolie op een naam te verkrijgen. Het is dan de rechter die moet uitmaken of er sprake is van verwarring bij de consument. "Als dat om een restaurant gaat met dezelfde naam in hetzelfde dorp is dat voor de hand liggender dan bij een fotografiemuseum in een andere stad", zegt Wim Schreurs (VUB). "Maar vaak is schermen met vervolging al voldoende, omdat de andere partij niet in een dure, lange, onzekere gerechtelijke procedure wil terechtkomen."