PS gaat niet met N-VA in zee: wie wil nog met wie regeren?

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-topman Paul Magnette © VTM

Politici moeten nog afwachten hoe de kiezer de kaarten zal leggen na de verkiezingen van 26 mei, maar de regeringspuzzel wordt steeds moeilijker te leggen. Zeker nu PS-kopstuk Paul Magnette de deur sluit voor N-VA. ‘Onze partijen zijn zoals olie en water, dat kan je niet mengen’, zegt hij in Humo.

mg

Paul Magnette laat in een interview met Humo in zijn kaarten kijken. Hij stapt niet in een regering met N-VA, maar hoopt ook een regeringsdeelname van de liberalen te kunnen omzeilen. Volgens de PS’er verschillen de programma’s van de PS en Open VLD te veel.

Hij droomt van een ‘progressieve coalitie’, waarin de groenen (Ecolo en Groen samen), CDH en CD&V, de SP.A en de PS de plak zwaaien. ‘Een centrumlinkse regering met de groenen en christendemocraten zou perfect zijn. Net als Ecolo vinden wij het klimaat heel belangrijk. En net als wij beschouwt CD&V de vakbonden als partners, in plaats van de confrontatie te zoeken’, legt hij uit.

Toch lijkt een verbond tussen CDH en PS niet vanzelfsprekend. Het waren de Franstalige christendemocraten die de PS uit de Waalse regering knikkerden. ‘Dat verraad heeft diepe wonden geslagen, maar we proberen dat te vergeten’, zegt Magnette. Maxime Prévot heeft Benoît Lutgen ondertussen vervangen als voorzitter van CDH. ‘Lutgen is de man van het verraad, dat vergeet je niet. Met Prévot zal het gemakkelijker gaan. Ik heb met hem drie jaar prima kunnen werken in de Waalse regering’, zegt Magnette.

'In geen duizend jaar'

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet eerder al weten dat hij ‘in geen duizend’ jaar met PS-voorzitter Elio Di Rupo in een regering wil stappen. Jan Jambon had in een interview met de RTBF dan weer een heel andere boodschap voor de PS. 'Als ze veel van hun eisen laten vallen, kunnen we praten', zei de kandidaat-premier voor N-VA. 'Op sociaal-economisch vlak is de afstand tussen N-VA en PS heel groot, maar om confederalisme te bereiken hebben we steun nodig aan beide zijden van de taalgrens', zegt Jambon.

De deur blijft wel dicht voor Ecolo. 'Zij zullen een economische ramp veroorzaken', vindt Jambon. Daarmee sluit hij zich wel aan bij De Wever, die niet alleen Ecolo, maar ook de PTB/PVDA uitsluit als partners. Daardoor wordt regeren met de Groenen in een federale coalitie moeilijk. Die partij verbindt zich namelijk aan haar Waalse tegenhanger. Ecolo, PTB/PVDA, PS en Groen zijn voor N-VA geen mogelijke coalitiepartners op federaal niveau.

Wat zeggen de andere partijen?

Het gerucht in de Wetstraat de afgelopen weken was dat de Antwerpse coalitie (N-VA, Open VLD en SP.A) zal worden herhaald op Vlaams niveau. Maar John Crombez, voorzitter van SP.A, liet weten dat zijn partij inhoudelijk erg ver staat van Open VLD en N-VA. De voorzitters van Open VLD, N-VA en SP.A ontkennen dan ook steevast dat er een voorakkoord voor de Vlaamse regering is.

Open VLD en CD&V hebben zich nog niet uitgesproken over eventuele regeringspartners, maar lieten wel al weten ‘niet met extreme partijen’ in zee te gaan. Ze sluiten Vlaams Belang, PVDA/PTB dus uit.

Groen liet voor de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 weten dat ‘een samenwerking met N-VA in Antwerpen uitgesloten’ was. Toen liet voorzitster Meyrem Almaci al weten dat samen regeren op Vlaams of federaal niveau ook geen optie is. ‘Als ons programma diametraal tegenover hun programma staat, zie ik niet in hoe we een samenwerking kunnen realiseren’, zei de voorzitster toen.