© Cores & POLO Architects

Twee woontorens op site van voormalig kinderziekenhuis

Op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat in Antwerpen, op het terrein van het vroegere kinderziekenhuis Louise Marie, zullen binnenkort twee imposante woontorens verrijzen. Die worden met elkaar verbonden door een glazen scherm. De werken starten begin 2019 en moeten in 2021 klaar zijn.

evw

“Het is het juiste gebouw op de juiste plek”, zegt Thomas de Jong van projectontwikkelaar Cores. In totaal zullen de woontorens 209 wooneenheden tellen, van luxueuze penthouses tot betaalbare eenkamerappartementen. “Dit project moet grandeur en kwaliteit uitstralen.”

Opvallend is dat de torens met elkaar verbonden worden door een glazen scherm. Een ontwerp van Polo Architects. “Dat scherm moet voor een groot stuk het geluid van de Ring en de Singel tegenhouden. Op winderige dagen loop je er bovendien beschut en bevind je je in een soort micro­klimaat.”

Een groot deel van het terrein zal aangelegd worden als groene ruimte. “De footprint van de gebouwen wordt zo klein mogelijk gemaakt, zodat er een mooie groenzone met binnentuin overblijft tussen en rondom de gebouwen.” Een deel van die groene ruimte wordt opengesteld voor de buurt. “Het gaat dan om een pad dat de Karel Oomsstraat en de Desguinlei met elkaar verbindt.” Cores hoopt bovendien dat hun woonproject het nabijgelegen groendomein Herthoghe er wat beter doet uitspringen. “Een verborgen groene parel in de stad”, vindt de Jong.

De woontorens komen op de site waar vroeger kinderziekenhuis Louise Marie gevestigd was. Dat ziekenhuis bestaat niet meer sinds 1990. Het gebouw zelf werd in 2005 uiteindelijk afgebroken. Sindsdien ligt het terrein braak. Om te voorkomen dat de plek helemaal verloederde, werd er de afgelopen twee jaar een tijdelijk invulling voorzien, als stadscamping. Maar projectontwikkelaar Cores is nu nog op zoek naar andere mogelijke invullingen voor het terrein tot aan de start van de bouw van de torens, begin 2019. “We denken dan bijvoorbeeld aan een zomerbar”, zegt de Jong.

Het hele bouwproject zou uiteindelijk begin 2021 afgerond moeten zijn. “Maar de verkoop van de wooneenheden zelf start nog voor de zomer.”