Laxmi, Khrisna en Sameer.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Eurostar: een supermarkt vol Nepalese schatten bij het De Coninckplein

Op het eerste gezicht lijkt Eurostar een Aziatische supermarkt zoals er wel meer zijn in de buurt van het De Coninckplein. Maar schijn bedriegt. De gevelbanner in het Nepalees verraadt het al een beetje: hier koop je producten en ingrediënten uit het land van goden en bergen.

Elise Vandoninck

Zo’n achtduizend Nepalezen wonen er in België. Van ver komen ze naar deze winkel om de geuren en smaken van hun geboorteland terug te vinden. “Bij Eurostar hebben ze een aanbod dat ze zelfs in Parijs niet hebben”, sms’t een Nepalese connectie me.

Krishna Chokhal (32), zijn vrouw Laxmi (30) en neef Sameer Baruwal (23) lachen er verlegen om als ik het hen vertel. Een jaar geleden namen ze de supermarkt over van Sameers vader Shiva, die ze dertien jaar geleden opstartte. Krishna en Laxmi werken hier voltijds, Sameer combineert de zaak met zijn studies industrieel ingenieur aan de UA. Verder krijgen ze nog hulp van Hari Khadka (31), ook een familielid.

De Nepalese letters verraden het al een beetje: hier koop je producten uit het land van de bergen en de goden.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Achar in allerlei soorten. Deze pickles vergezellen traditioneel de maaltijd.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Kruidenmixen

Krishna troont ons mee langs populaire diepgevroren deegpakketjes als samosa’s en momo’s en langs rijen bonen en linzen om allerlei soorten dal (linzencurry) te maken. Langs Nepalese thee en bijzondere Nepalese snacks zoals gedroogd buffelvlees en snoep van gedroogd fruit. “Stukjes mango, limoen of lapsi, een Nepalese wilde pruim, worden gemengd met zout, suiker, chilipepers en andere kruiden. Het resultaat is zuur, zoet en spicy tegelijk.”

Titoura, snoepjes van gedroogd fruit met kruiden.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Die lapsi is ook een belangrijk onderdeel van de achar, de pickles die zo goed als elke maaltijd vergezellen. We zien ook pickles van chilipepers, bamboo en karela, een groente die zijn bitterheid wat verliest bij het bakken en die heel gezond is. Eurostar verkoopt de groente ook vers, net als andere exotische groenten zoals bhindi (okra), pidalu en saag, een soort spinazie.

We belanden bij de kruiden uit de Himalaya, zoals de exclusieve timur-peper en jimbu, een wilde plant die rauw niet lekker smaakt, maar gebakken in ghee of olie een knoflookachtige smaak afgeeft. Vooral de kruidenmixen gaan hier vlot over de toonbank. “Zo kan je de smaak van Nepal thuis echt oproepen. Heel veel restaurants komen ze hier kopen.”

Karela.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Kruidenmixen.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Een van die mixen heet Chatpate Masala en wordt gebruikt voor de populaire streetfood-snack chatpate, een rijstsalade met gedroogde noedels, rode ui, tomaat, koriander en limoen. Je gebruikt er geen gewone rijst voor, maar wel gepofte of geplette, die even verderop in het rek ligt. Hier liggen ook verschillende soorten bloem, met de nadruk op gierst en boekweit, om onder meer dhido mee te maken, een hartige pap van bloem, zout en water.

Het is de voedzame basis van een bord vol lekkers. Of eigenlijk zeggen we beter een ronde plateau – thaal – vol lekkers. Ook die koop je bij Eurostar, in roestvrij staal of koper. Net als de potjes om de verschillende gerechten in te doen en de pannen om de gerechten in te bereiden. Zoals een gek pannetje met een ring in het midden om de geliefde sel roti in te maken, een soort pretzel van rijstbloem. Werkelijk alles is voorhanden. Alleen de Nepalese recepten moet je zelf nog opzoeken. Of ontfutselen bij de medewerkers van Eurostar.

Eurostar, De Coninckplein 20, 2060 Antwerpen, www.eurostarmarket.com

Laddu, zoete deegballetjes.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Rum, whisky en vodka uit Nepal. 8848 is de hoogte van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Alles voor de ceremonie

© Nattida-Jayne Kanyachalao

“In het hindoeïsme, een van de belangrijkste godsdiensten in Nepal, zijn er tal van goden, zoals Shiva, Ganesh en Krishna. Om die goden te eren, maar ook bij bijzondere gebeurtenissen, zijn er poojas, religieuze ceremonies”, vertelt Khrisna. Naast verschillende soorten wierook, wierookschaaltjes, kaarsen en godenbeeldjes kan je bij Eurostar ook kant-en-klare sets kopen, bijvoorbeeld voor bij een geboorte of trouw.

© Nattida-Jayne Kanyachalao