Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2024

Portaal dat New York en Dublin met camera verbindt, gaat ondanks ongepast gedrag opnieuw open

De visuele kunstinstallatie, die via een livestream de Ierse hoofdstad Dublin met de Amerikaanse stad New York verbindt, gaat opnieuw open. Al gelden er wel enkele beperkingen. Eerder werd het toestel tijdelijk gesloten na ongepast gedrag. Op sociale media circuleerden beelden van voorbijgangers die er hun broek afdeden of vloekwoorden toonden.

"Het portaal is gesloten, we zijn binnenkort terug", stond er nu al een tijdje te lezen op het portaal in New York en Dublin. Dankzij de visuele kunstinstallatie kunnen voorbijgangers in Dublin via een videoverbinding zwaaien naar de New Yorkse voorbijgangers ruim 5.000 kilometer verder, en omgekeerd. Al bleef het bij sommige voorbijgangers niet enkel bij zwaaien.

De installatie stond er nog maar een week en de stadsraad van Dublin voelde zich gedwongen om het scherm af te zetten. Op sociale media circuleerden beelden waarop te zien was dat er ongepast gedrag werd vertoond voor de camera, naakte lichaamsdelen getoond werden en foto's van de aanslag op 9/11 voor de camera gehouden werden. Volgens de New Yorkse krant The New York Post verscheen ook de swastika, symbool voor nazi-Duitsland, op het scherm.

Ondanks de meldingen van ongepast gedrag, gaat het portaal tussen de 2 steden nu toch opnieuw open. Al gelden er wel enkele beperkingen. De stadsraad van Dublin gaat het scherm enkel aanzetten van 11 tot 21 uur lokale tijd en van 6 tot 16 uur in New York. 

In een verklaring meldde de stad dat de attractie gedurende haar (korte) bestaan tienduizenden bezoekers heeft aangetrokken en bijna 2 miljard online impressies heeft gegenereerd. "De overgrote meerderheid van de bezoekers ervaarde de vreugde en verbondenheid dat het kunstwerk genereert", zo staat in de verklaring.

Ook wil de stad het publiek eraan herinneren dat het niet de bedoeling is dat het werk wordt aangeraakt of beklommen wordt. "Er zijn maatregelen genomen om het aantal incidenten te verminderen waarbij mensen het portaal betreden en hun telefoons tegen de cameralens houden", voegde de verklaring toe. Zo zal het team achter het kunstwerk proberen het beeld te blurren als er zich ongepaste situaties voordoen.

De visuele kunstinstallatie, ontworpen door de Litouwse kunstenaar Benediktas Gylys, blijft normaal tot in de herfst staan. De organisatoren stellen het voor als een "brug naar een verenigde planeet".

Meest gelezen